DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Nyilvánosságra került, mi áll Ricciardo szerződésében

Csillagászati alapfizetés és súlyos bónuszok: az F1-es kontraktusokat általában teljes titkolózás övezi, Daniel Ricciardo és korábbi menedzserének pereskedése során azonban nyilvánosságra hozták a számadatokat.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Daniel Ricciardo korábbi menedzsere, Glenn Beavis több mint 10 millió font értékű, 20 %-os jutalékot követel az ausztrál pilóta Renault-val kötött szerződése után. Beavis állítja, hogy a jutalék megállapodásuk alapján jár neki, mivel 2017-ben és 2018 első részében fontos szerepet vállalt a Renault-val folytatott tárgyalások során, mielőtt együttműködésük befejeződött az aktuális szezon kezdetén.

Ricciardo részéről beismerik, hogy Beavis segített a szerződéshez vezető tárgyalások lebonyolításában, de tagadják, hogy a kész szerződés a menedzser érdeme, valamint az is, hogy Beavis ötlete volt a Renault-hoz igazolás: állítják, ezt először Ricciardo apja vetette fel.

Ami most érdekes, hogy a pereskedés révén a londoni felsőbíróság (High Court) nyilvános dokumentumaiból fény derült arra, milyen összegeket és értékeket tartalmaz Ricciardo szerződése – Beavis és cége, a Sivana Dubai ezek után követeli a jutalékot. A számokra pillantva kijelenthető, hogy az ausztrál a mezőny legjobban kereső versenyzőinek egyike.



A Pitpass.com megszerezte azokat a dokumentumokat, amelyekben a felperes tételesen felsorolta, tudomása szerint milyen összegeket tartalmaz a Renault-szerződés, illetve azokat a papírokat is, melyekben az alperes válasza szerepel az egyes pontokra. Ezek összegezve:

1. 55 millió dollár alapfizetés. Ricciardo részéről elismerték, ez a 2019-es és 2020-as alapfizetés összege.

2. A Formula-1-es szerepléshez szükséges okmányok és licenszek költsége, körülbelül 500 000 dollár. Ricciardo részéről elismerték, hogy az FIA szuperlicensz költsége szerepel a szerződésben, de tagadták, hogy ekkora összegről lenne szó.

3. Egy Renault utcai autó saját használatra, adó és karbantartás költségeivel együtt, körülbelül 30 000 dollár értékben. Ricciardo részéről elismerték, hogy ez a pont szerepel a szerződésben, de tagadták, hogy ekkora összegről lenne szó.

4. Fizioterapeuta és orvosi kiadások költségei, körülbelül 100 000 font értékben. Ricciardo részéről elismerték.

5. Reklámfelület értékesítésének biztosítása Ricciardo cége, a Whitedunes International Holdings Limited számára a versenyző ruházatán, overallján, bukósisakján, sapkáján, sőt más csapattagok ruházatán, körülbelül 15 millió dollár értékben. Ricciardo részéről tagadták, hogy ekkora összegről lenne szó.

6. Szezonvégi bónusz legfeljebb 10 millió dollár értékben minden szezon végén, teljesítménytől függően. Ricciardo részéről elismerték.

7. Egyszeri 1 millió dollár bónusz Ricciardo első győzelme apropóján. Ricciardo részéről elismerték.

8. A futamgyőztes autó átadása (motor és sebességváltó nélkül) Ricciardónak a szezon végén, körülbelül 2 millió font értékben. Ricciardo részéről elismerték, hogy szerepel a szerződésben, de bizonyítékot kértek, hogy az állítólagos összeg helytálló.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: