DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Mit kerestek lányok a monacói rajtrácson?

A hétvégi nagydíj szervezői bemutatták, milyen ügyesen meg lehet kerülni a népszerűtlen szabályozást: nem rajtrácslányok, hanem „rajongói hírvivők” dolgoztak a versenyen. A biztonság kedvéért mindenki kapott maga mellé egy „rajtrácssrácot” is.

A szezon kezdete előtt a Formula-1-et irányító Liberty Media egyértelműen kijelentette, hogy a rajtrácslányok intézménye elavult, a jövőben a helyüket gyerekek veszik át. A monacói szervezők ennek ellenére előre közölték, az ő versenyükön bizony lesznek lányok is. Annak ellenére, hogy az F1 részéről a hétvége előtt cáfolták ennek valóságát, a monacói rajtrácson feltűntek a lányok.



Akik azonban nem voltak rajtrácslányok, ezzel pedig Monaco eleget tett a tiltás betűjének. A rajtrácsgyerekek ugyanúgy szerepet kaptak a hétvégén, mint a többi nagydíj helyszínén. A nők pedig nem a versenyzők rajtszámával ellátott táblát tartották – ami a rajtrácslányok hagyományos kiváltsága –, hanem egy olyan táblát, amelyen a versenyzőknek címzett rajongói üzenetek álltak. Mindegyik lány mellett állt egy-egy férfi modell is.

A monacói autóklub, az ACM indoklása szerint a verseny szponzorával, a TAG Heuerrel kötött korábbi megállapodás kimondta, hogy a futam rajtrácsán szerepelniük kell nőknek, ők ennek a szerződésnek tettek eleget. Innen a többi nagydíjon áll, ők is hivatkoznak-e hasonló kibúvóra. Korábban Oroszország emlegette, hogy nem hajlandó megválni a csinos lányoktól.

A „rajongói hírvivők” tábláin szereplő üzenetekre is érdemes kitérni. A közösségi médiában többen felhívták a figyelmet, hogy az idézett felhasználók egy része nem létezik. Mások az eredeti felhívásban, egy Instagram-posztban nem találták a szóban forgó üzeneteket, azaz a jelek szerint egyszerűen kitalálták őket, hogy ezzel igazolják a rajtrácson dolgozó nők létjogosultságát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: