DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Melyik autólámpa jobb éjszaka: a LED vagy a xenon?

Még a legtapasztaltabb sofőrnek is lényegesen nehezebb vezetni éjszaka. Számtalan új nehézség és veszély jelenik meg, ha valaki sötétben vezet. Ahhoz, hogy ezeket a körülményeket minimálisra szorítsuk, és a lehető legbiztonságosabban vezethessünk, megfelelő fényszórókra is szükségünk van.

Mi a különbség a xenon és LED világítás közt?

Az autógyártók által sokáig használt halogén lámpákat napjainkban egyre inkább felváltják a korábban csak luxuskategóriában elérhető xenon és LED lámpák. Ezek a LED lámpák a Metroman.hu kínálatában is elérhetőek. Érdemes megfontolni egy ilyen lámpa használatát, ha egyébként halogén lámpákkal van felszerelve a járművünk, esetleg úgy ítéljük meg, hogy nem elegendő fényt adnak a biztonságos éjszakai vezetéshez.

https-__www.metroman.hu_ - 2022 június - Cikk2



A xenon lámpák hasonló elven működnek, mint a figyelemfelkeltésre szolgáló neon jelzések. A működésük elektromossággal és a xenon nevű nemesgáz segítségével történik. Meglehetősen világos fényt ad egy ilyen lámpa, és sokáig működik. A LED fények is hasonlóan világosak, azonban egy kicsit más elven működnek, egy hevített fémszál és halogén gáz segítségével hozzák létre a fényt.

Mi a baj a régi, megszokott halogén lámpával?

Ugyan mérési teszteken rendre fej-fej mellett haladnak a hagyományos halogén lámpák a relatív újabb xenon és LED világításokkal, de összességében mégis az utóbbiakra érdemes beruházni. Egyrészt a hagyományos világításnál lényegesen hosszabb élettartama van az újabb világításoknak. Egy xenon lámpa akár 10.000 óráig is képes kiszolgálni minket, a LED modellek pedig akár ennél is tovább. 

Az újabb típusú lámpák sokkal egységesebb megvilágítást nyújtanak, ezáltal is segítik, hogy minél előbb észrevegyünk valamit éjszakai vezetés esetén. A lámpák színhőmérséklete pedig szintén a xenon és LED-es megvilágítást helyezik előtérbe. Míg egy műszer ugyanolyan fényerejűnek érzékel más színhőmérsékletű fényt, addig az emberi szem egész máshogy látja azt. A kékesfehér fényt jóval világosabbnak látjuk, mint egy narancsosabb árnyalatot, hiába ugyanolyan a fényerő.

Melyik legyen?

Ha egyszerűen csak a műszerekre támaszkodnánk, mondhatnánk azt, hogy semmivel sem jobbak az új típusú lámpák a hagyományos halogéneshez képest. Azonban élesben már hatalmas különbség van köztük, a xenon és LED fényszórókkal sokkal korábban észrevehetjük a vezetés közben esetleg veszélyt jelentő dolgokat. Egész egyszerűen ezek a típusú fényszórók sokkal jobb és biztonságosabb vezetési élményt nyújtanak a nappalihoz sokkal inkább hasonlító fény létrehozásával.

Hiába az olcsóbb árcédula a halogénes fényszórókon, az újabb típusúak vásárlása jobban megéri a jelentősen hosszabb élettartamukkal és azáltal, hogy sokkal biztonságosabb autózást tesznek lehetővé.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: