DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Ilyen érzés versenyautót vezetni a Hungaroringen

A Hungaroring már évtizedek óta foglalkoztatja a fantáziáját rengeteg F-1 rajongónak, legyen szó gyerekekről, tinédzserekről, felnőttekről és nyugdíjasokról. Elsősorban a Formula 1 (régebben Forma-1) tette híressé, és nem közismert, hogy a pályáz az év nemcsak egy rövid periódusában használják, hanem lehetőség van „egyszerű halandóknak” is megtapasztalniuk a Hungaroringet.

 

Mióta száguldanak Formula 1-es autók Magyarországon?

Elsőre talán meglepő lehet, de már a Kádár-korszakban elindult a magyar nagydíj, egészen pontosan 1986-ban. A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Bernie Ecclestone már több mint 40 évvel ezelőtt a keleti blokk országaiban keresett versenypályát a Formula 1-hez, és nem Budapestre esett az első választása. Oroszország, Kína, Csehország, Jugoszlávia után egy magyar üzletember, Rohonyi Tamás győzködésére látogatott el Bernie Ecclestone Magyarországra, 1983-ban. Három évvel később, augusztusban már robogtak a speciális autók a Hungaroringen. Ellátogatott ide a brazil Ayrton Senna        , a szintén brazil Nelson Piquet, a francia Alain Prost és a brit Nigel Mansell is.

car-race-438467_960_720



Mit kell tudni a Hungaroring pályáról?

Nem egy kezdő pályáról van szó, a pályára ránézve ezt mindenki látja, az is, aki soha életében nem ült még autó vezetőülésében. Forró és poros – szokták rá mondani, akik már kipróbálták, gyakran azt is hozzátéve, hogy ez az egyik legnehezebb pálya. Sokszor erős kanyarok, sőt, egyszer hajtűkanyar is található rajta, de van egy hosszú, egyenes szakasz is, ahol igazán tövig lehet nyomni a gázpedált.

A pálya maga Mogyoródon található, Budapesttől észak-keletre, Gödöllő előtt. A Bazilikától (Pest központjától) mindössze 20 km-re van, az M3-ason 20-25 perc alatt kint lehet lenni, amikor nincs nagy forgalom.

Milyen élményvezetési lehetőségek vannak a Hungaroringen?

Akár saját magunknak, akár ismerősünknek akarunk egy felejthetetlen élményt szerezni (amit valljuk, be 2020 tavasza óta egyre nehézkesebb és bonyolultabb), több különböző autót is kipróbálhatunk. Közel sem számít mindennapi programnak egy ilyen élményvezetés.

Hadd szemezgessünk röviden, milyen autókkal lehet kipróbálni a híres-hírhedt versenypályát. A teljes listát megtaláljuk az elmenyvezetes.hu weboldalon.

Ha a Formula 1-es autókhoz hasonlóval próbálnánk ki az éles kanyarokat, a Lotus Exige vagy a Lotus Super Seven lehet a két legjobb választás. Mindkét autónak csak 3,4 másodpercre van szüksége, hogy 100 km/h-ra gyorsuljon, az előbbi végsebessége 280 km/h, az utóbbié 220 km/h, de az utóbbi egészen gokart-szerű, többek között teteje sincs… Egészen hihetetlen érzés több mint 100 km/h-val suhanni 15 cm-rel a föld felett…

Ha szeretjük a Fordokat, biztosan ismerünk egy-két Mustang típust, itt kipróbálhatjuk a GT-t, a Shelby GT500 Designt, a Shelby GT500 Eleanort és a Shelby GT350-est is.

Ha pedig a nagy nevű sportautó márkákra pályázunk, találunk Ferrarikat (458, 488 GTB), Lamborghini Huracánt, Porsche 911 Turbot, McLaren MP4-12C-t és még sok mást.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: