DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Autósok, tudtátok, hogy olajra nem csak a motornak van szüksége?

A váltóolajról és annak használatáról rengeteg kérdés merül fel az autótulajdonosokban. A TOTAL szakemberei most megválaszolják a legfontosabbakat. Jó tanácsok nem csak kezdőknek.

Miért van szüksége az autójának váltóolajra?

A váltóolaj az autó sebességváltó rendszereinek integritásáról és kenéséről gondoskodik. Ilyen például az erőátvitel-rendszer, a kézi sebességváltó vagy a differenciálmű.

auto-valtomu



Az autójában található sebességváltó rendszerekben sokat érintkeznek egymással fémek, az eközben keletkező hő következtében az alkatrészek elhasználódnak. A váltóolaj segíti a mozgó alkatrészek védelmét azzal, hogy csökkenti a súrlódást és elvezeti a keletkező hőt. Az autó váltóolajának időszakos cseréje létfontosságú karbantartás, amely meghosszabbítja az autó élettartamát és segít elkerülni a költséges, váratlan javításokat.

Mire használják a váltóolajat?

A váltóolaj egy sebességváltókban, kézi sebességváltókban, differenciálművekben, váltóművekben történő használatra tervezett kenőanyag. A hajtóműolaj segíti a sebességváltó zökkenőmentes működését. Ennél is fontosabb, hogy megvédi autója sebességváltójának kritikus belső alkatrészeit a kopástól és a hőkárosodástól.

A nem megfelelő kenés a fontos hajtáslánc alkatrészek súrlódását, korrózióját, elszennyeződését és kimaródását eredményezheti. Ez az elhasználódás veszélyezteti az autója teljesítményét és végül költséges javításokhoz vezet. A váltóolaj és a motorolaj nem egy és ugyanaz, nem cserélhetők fel egymással. A váltóolajat kifejezetten a sebességváltóban való felhasználásra alakították ki. A motorolaj .... értelem szerűen… motorokhoz készült.

Honnan tudja, hogy melyik váltóolajat használja?

Ellenőrizze a járműve kézikönyvét! A váltórendszer specifikációja autóként különbözik. A rossz váltóolaj használata gyenge teljesítményt, sőt a belső alkatrészek sérülését eredményezheti, ezért fontos, hogy az autógyártó által ajánlott váltóolajat használja.

Mi történik, ha nem cseréli ki a váltóolajat?

Ha nem cseréli le a váltóolajat a gyártó által javasolt menetrend szerint, akkor kockáztatja, hogy a sebváltójában és más váltórendszerekben különböző sérülések keletkezzenek. Ez azt jelentené, hogy meg kell javíttatnia és ki kell cseréltetnie az alkatrészeket, amely jelentős költségekkel jár.

A váltóolaj idővel megromlik. A kéziváltókban és más sebességváltó rendszerekben fém részek érintkeznek egymással. A természetes súrlódás ezeket a mozgó alkatrészeket lecsiszolja és apró fémrészecskék halmozódnak fel lassan a váltóolajban. Ezek a tényezők rontják a sebességváltó olaj kenési tulajdonságait, tehát ha a váltóolajat nem ürítik le és cserélik rendszeresen, akkor az lerövidíti a sebességváltó élettartamát.

Milyen gyakorisággal kell váltóolajat cserélni?

Először érdemes megnézni az autó kézikönyvét, de ha Ön normál körülmények között vezeti az autóját, akkor automata váltó esetében érdemes olajat cserélni 48,000 – 80,000 kilométerenként, kézi váltó esetében pedig 96,000-160,000 kilométerenként. Ha rendszeresen kemény körülményeknek van kitéve az autója, például vontatás vagy sárban történő vezetés, érdemes cserélnie a váltóolajat legalább 24 000 kilométerenként.

Mi jelzi azt, hogy a váltóolajat cserélni kell?

Figyelje, hogyan viselkedik a sebességváltó, amikor fokozatot vált! Csúszik vagy koppan? Különös, égett szagok, a nyikorgó vagy csikorgó hangok mind azt jelzik, hogy le kell cserélni a váltóolajat. Figyeljen a szivárgásokra, mivel ezek jelezhetik a szennyezett olajat. Ha a váltóolaja sötét és darabos, akkor le kell cserélni. Végül a világító motorellenőrzés lámpa a műszerfalon mindig azt jelzi, hogy a motorháztető alatt van valami, ami azonnali figyelmet igényel.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: