DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

1000 km/órával repesztett a Bloodhound

A sebességrekordokra törő Bloodhound LSR újraélesztett projektje átlépett egy fontos határt, de ez még mindig messze van a végcéltól, hiszen az 1000-es sebességet nem kilométer/órában, hanem mérföld/órában szeretné elérni.

Bár a brit projekt anyagi problémák miatt egy időre komolyan megakadt, az előző télen sikerült ismét életet lehelni a rakétára hasonlító járművével a szárazföldi sebességrekordot megdönteni próbáló Bloodhound LSR nevű vállalkozásba, amely idén ősszel újra akcióba lendült. A végcél az 1000 mérföld/órás csúcssebesség elérése, amit viszont nem azonnal, hanem szakaszosan haladva igyekeznek teljesíteni. Ezzel egyébként magasan megdöntenék a mindenkori rekordot, ami jelenleg 763 mérföld/óránál, azaz 1228 km/óránál jár, és amit még elég régen, 1997-ben állított fel a ThrustSSC.

EJeZl6WWsAIqdNn



A tesztet a Dél-afrikai Köztársaságban, a Kalahári-sivatag egy sósíkságán kialakított gyorsulási pályán, a Hakskeenpanon futották, a kitűzött cél pedig most az 1000 km/órás maximális sebesség elérése volt. November 16-án jelentették, hogy ezt sikerült is elérniük, a járműre helyezett szenzorok ugyanis 1010 km/órás csúcstempót rögzítettek. Ez még messze van ugyan a vágyott végcéltól, ami átszámítva 1610 km/óra lenne, ám elmondásuk szerint bőven vannak még tartalékaik: a járművet jelenleg „csak” sugárhajtómű működtette, a későbbiekben viszont rakétahajtómű beszerelését tervezik, amely még ennél is lényegesen nagyobb sebesség elérését teszi lehetővé. A végső rekordkísérletet eredetileg 2020-ra tűzték ki önmaguk számára, lehet azonban, hogy a korábbi pénzügyi gondok miatt csúszik ennek időpontja.

A jármű persze nem automata üzemmódban, hanem emberi irányítással futott: a Bloodhound pilótafülkéjében egy repülőgéppilóta, a korábban a brit légierőnél, a Royal Air Force-nál szolgáló Andy Green ült. Egyébként a most 57 éves Green nevéhez fűződik a 22 évvel ezelőtt felállított, jelenleg érvényben lévő szárazföldi sebességrekord is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: