DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Figyeljünk jobban! - Új üzemanyag-jelölések a kutakon

Életbe lépett az az EU-s irányelv, mely szerint valamennyi európai uniós országban új, egységes üzemanyagcímkével kell ellátni a benzinkutak töltőoszlopait. Hazánkban a bevezetés fokozatos lesz, de mostantól egy ideig nem tanácsos reflexből nyúlni a töltőpisztolyért, mert könnyen akár többszázezres kárt okozhatunk a benzin és a gázolaj felcserélésével. A félretankolás valós veszély: a Generali Biztosító - a Hibás tankolás kiegészítő biztosítás bevezetése óta - több millió forintot fizetett ki ügyfeleinek az autókban keletkezett kár után.

Egy 2014-ben hozott EU-s irányelv előírja, hogy 2018. október 12-től valamennyi európai uniós országban egyforma módon is jelölni kell az üzemanyagfajtákat a töltőállomásokon. Ennek következtében itthon a már jól megszokott benzin és gázolaj (dízel) felirat mellett, új jelölések is lesznek: a benzin típusú üzemanyagok „E” jelzést kapnak, míg a diesel típusúak „B” betűvel lesznek jelölve. Ugyan a rendelet célja - miszerint harmonizálják ezeket a jelöléseket Európa-szerte - érthető, félő, hogy főleg a kezdeti időszakban az új „betűk” miatt sokan akár félre is tankolhatnak majd.

üzemanyagcímkék



Bárkivel előfordulhat és elő is fordul

Bár az autógyártók és a benzinkutak különböző figyelemfelkeltő jelzésekkel és technikai megoldásokkal folyamatosan próbálják kiküszöbölni a hibás tankolás lehetőségét, az autótulajdonosok – főleg figyelmetlenségből – eddig is gyakran tévesztettek.

Mindezt a Generali Biztosító adatai is alátámasztják: a Komplett casco szerződések mellé díjmentesen nyújtott Hibás tankolás kiegészítő biztosítás bevezetése óta a társaság közel 100 db kárt fizetett ki félretankolás miatt. Az autókban keletkezett kár átlagosan 40 ezer forintot tett ki, de ez az összeg ennek a többszöröse is lehet, attól függően, mennyire új (és drága) az autónk és, hogy mikor észleljük a hibát.

„Az esetek többségében már a benzinkúton rájön az autós, hogy rossz üzemanyagot tankolt. Ha még nem indul el az autóval, nem történik nagyobb baj. Ilyen esetekben gyakorlatilag csak arra van szükség, hogy kiszivattyúzzák a nem odavaló üzemanyagot, és ha kell, akkor átmossák a tankot és pár olyan alkatrészt, ami szennyezett lehet. Mindez pár tízezer forint költséget jelent, amire az 50 ezer forintos biztosítási limit kellő fedezetet nyújt. Rosszabb a helyzet azonban, ha valaki elindul a hibásan tankolt autóval.  Bár az autó feltehetően néhány száz méter múlva leáll, a motor akár ilyen rövid távon is károsodhat olyan mértékben, hogy nagyobb javításra lehet szükség, ez pedig akár többszázezer forintos többletköltséget is jelenthet” – magyarázza Szikszai József, a Generali vagyon és gépjármű kárrendezési igazgatója, aki szerint az új, EU-s jelzések megszokásáig nem tanácsos reflexből tankolni, és ha elbizonytalanodunk, érdemes a kút személyzetétől segítséget kérni.

Egyes casco biztosítások mellé ingyenes védelem jár

Egyre több ügyfél köt Hibás tankolás biztosítást a Generalinál gépjárművére, melyet díjmentesen a Komplett casco szerződések részeként, a Smart Mobilitás csomagban kérhetnek. A biztosító akkor térít, ha az ügyfél nem a gépjármű rendeltetésszerű üzemeltetéséhez előírt üzemanyagot tankolja kocsijába.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: