DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Kegyeletsértő volt a Top Gear londoni forgatása?

A BBC alighogy elkezdte az új Top Gear-epizódok forgatását, máris magyarázkodnia kellett: Ken Block és Matt LeBlanc háborús emlékmű mellett túráztatott egy Ford Mustangot.

Ettől az évtől kezdve vadonatúj gárdával áll fel a Top Gear csapata a BBC-n - világ legnézettebb autós műsorának készítői a hetekben kezdték el forgatni az első epizódokat (melyek májusban kerülnek adásba), de máris botrányba keveredtek: Ken Block egy Ford Mustanggal bemutatózott a londoni Whitehallon, a kormányzati negyed kellős közepén, az új műsorvezetővel, mindenki Joey-jával, Matt LeBlanc-kal az anyósülésen.

A nagy autózás közben azonban a brit háborús halottak emlékműve, a Cenotaph mellett is elhaladtak, amit Richard Kemp, a hadsereg egy korábbi parancsoka kegyeletsértőnek bélyegzett. Kemp szerint az emlékmű lényegében egy jelképes temető, amit illetlen hangoskodással megzavarni, és jobban kellene tisztelni - az ezredes nem is szeretné, ha a Cenotaphnál forgatott jelenetek adásba kerüljenek majd.



Westminster önkormányzatának egyik szóvivője hozzátette: „A tervezési folyamatban nem szerepelt az, amit a Top Gear csapata csinált. A BBC nem értesítette az önkormányzatot arról, hogy bármit is fognak tenni ott, ahogyan nem kértek engedélyt a kerékfüstölésre és a pörgésre sem.”

A felhívás után a BBC közleményben fejezte ki sajnálatát az eset miatt. „Nagyon sok útlezárásra volt szükség, egészségügyi és biztonsági eljárásokat kellett végeznünk, amiről a helyi lakosok, valamint a pénzügy- és külügyminisztérium is értesült. A Cenotaph eredetileg sem szerepelt a felvétel tervei között, így nem is fog bekerülni a végső adásba. Ennek ellenére tudatában vagyunk, hogy az eseményről készült képek milyen beállításokban készültek, így ahogyan Chris Evans (a Top Gear társműsorvezetője - a szerk.) is mondta, őszintén bocsánatot kérünk.”

„Az autó sofőrjét indulás előtt tájékoztattuk, hogy merre mehet, és hogy ne manőverezzen az emlékmű környékén, ezt pedig teljes mértékben betartotta. Szeretnénk tisztázni, hogy a Top Gear csapata mély tiszteletet tanúsít a Cenotaph iránt.” Ennek ellenére Perry McCarthy, az első két évadon keresztül „néma” Stig-ként vezető, korábbi Top Gear-arc nem ért egyet a bocsánatkéréssel.

„Nézőpont kérdése az egész, hiszen egy mutatványról volt szó. Ezáltal London központja, a város egyik gyönyörű része, és a Cenotaph is megmutatja magát a világnak, az (autó) pedig elfogadható távolságra volt tőle. Egy valamiben egyet értünk: a Cenotaph azokért épült, akikre emlékezünk, ezen kívül pedig nem hiszem, hogy egyéb probléma merült volna fel. Ébresztő, emberek” - nyilatkozta McCarthy a BBC-nek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: