DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

DS 3 és DS 3 Cabrio 2016 – Még menőbb

Párizstól Tokióig, Londontól Buenos Airesig a DS 3 a világon mindenütt igazi divatikonná nőtte ki magát karakteres stílusának köszönhetően.

ds3w



A DS 3 kezdettől fogva ügyesen ötvözi az avantgárd és a kifejezetten esztétikus megoldásokat. Most eljött az idő, hogy ő is megkapja a DS-ekre jellemző, művészi gonddal kialakított új (DS WINGS) orr-részt, amelynek hatszögű, függőlegesen tagolt hűtőrácsába büszkén illeszkedik a DS embléma. Elegáns krómkerete két krómozott szárnyban folytatódik a LED-es fényszórók és ködlámpák irányába, ami igazi újdonságnak számít a márkánál. Az orr-rész tehát átalakul és tökéletes összhangba kerül az autó egészének stílusával – a DS modellek közül pedig a DS 3 lesz az első, amelyen a dupla szárnyak (Wings) megjelennek.

ds3l

A DS 3 sikere mindenekelőtt utánozhatatlan stílusában rejlik. A DS tervezőgárdája ezért nem változtatott alapvető stíluselemein: a „lebegő” tetőn, a (tető- és a karosszéria-) színek kombinációján, illetve a karosszéria-övvonal cápauszonyszerű kialakításán, amelyek eddig a DS 3 legjellegzetesebb vonásainak számítottak.

ds3dz

Az új DS 3 nem adja alább a testreszabási lehetőségek* (tető, karosszéria, visszapillantótükör-házak, keréktárcsák, műszerfalbetét, sebességváltó-gomb és kárpitok) terén sem, így továbbra is 78-féle karosszéria-/tetőszín-kombinációt kínál. Akár berline-, akár kabrióváltozatot választ – mindenki garantáltan megtalálja a maga DS 3-át!

ds3r

Az új DS 3-ak fedélzetén rendelkezésre áll az – iPhone-ok esetén Apple CarPlay™, androidos mobiloknál pedig MirrorLink® alapú – Mirror Screen funkció. Segítségével az autósok intelligensebb, kiszámíthatóbb, mégis szórakoztatóbb módon tudják kiaknázni okostelefonjuk személyre szabott szolgáltatásait. A legújabb generációs 7" színes érintőképernyőnek köszönhetően egyre inkább high tech élmény egy DS-t vezetni. Azon kívül, hogy segítségével könnyebb hozzáférni az autó összes funkciójához (20-szal kevesebb gomb került a műszerfal középső részére), a képernyő legnagyobb előnye a Mirror Screen használatának lehetővé tétele. Mostantól az összes DS rendelkezni fog internetkapcsolattal, ami szintén bizonyítja a DS 3 kifogástalan technológiai tartalmát, emellett a DS Connect Box szolgáltatáscsomag - például SOS és Assistance - is elérhető lesz. Feltétlen említést érdemel még az Active City Brake néven ismert automatikus vészfékező rendszer, mely segít elkerülni az alacsony sebességnél bekövetkező ütközéseket, illetve csökkenteni azok következményeit.

ds3m

Első ránézésre városi kisautónak tűnik, azonban a kiemelkedő kezelhetőséget biztosító méreteinek és legfőképpen a kiváló teljesítményű motorjainak köszönhetően az új DS 3 ugyanolyan könnyedén elboldogul az országúton, mint a városban. Nyolc tagból álló motorkínálatával (háromféle háromhengeres PureTech benzinmotor, kétféle négyhengeres THP benzinmotor, valamint háromféle négyhengeres BlueHDi dízelmotor), háromféle sebességváltójával (5 vagy 6 fokozatú manuális, robotizált vagy a legújabb generációs automata sebességváltó), valamint a 79 g/km-től induló (BlueHDi 100) és a 129 g/km-os értéket meg nem haladó CO2-kibocsátásával ez az autó a legmesszemenőbb igénynek is képes megfelelni.

ds3performance02

Az új DS 3 nagyteljesítményű modellváltozata a DS 3 PERFORMANCE, amely a berline és a kabriókarosszériával is elérhető. Néhány szám, amely mindent elmond a DS 3 PERFORMANCE teljesítményéről: 208 lóerő, 300 Nm nyomaték, 125 g/km CO2-kibocsátás. A futóművét és fékrendszerét tökéletesre hangolták, hogy az autó – teljes biztonságban – még agilisabban viselkedjen. A hasmagasságot 15 mm-rel csökkentették, az első nyomtávot 26 mm-rel, a hátsót 14 mm-rel növelték, előre speciális féknyereggel ellátott 323 mm-es, míg hátulra 249 mm-es féktárcsát szereltek.

ds3performance06

„Az új DS 3 ha lehet, még igényesebb elődjénél; a franciás luxus igazi kis ékköve” – állítja egy francia vásárló. S ez volt a cél. Nem mellélesen tovább írják a DS 3 sikertörténetét, mostantól még határozottabban kifejezik a márkához tartozásukat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: