DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WEC

2019-ig biztos folytatódik a Ford GT versenyprogramja

Alig két héttel azután, hogy látványos győzelmet aratott a Le Mans 24 órás futam GTE Pro kategóriájában, a Ford Motor Company bejelentette, hogy minimum három további IMSA és a WEC évadra meghosszabbítja a Ford GT gyári támogatású versenyprogramját.

„Szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy a WEC és az IMSA globális, hosszú távú elkötelezettséget jelent számunkra az autóversenyzés világában,” nyilatkozta Raj Nair, a Ford Motor Company termékfejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke és műszaki főmunkatársa. „Ford GT programunk első kitűzött célja a Le Mans-i győzelem volt, és hatalmas büszkeséggel tölt el minket, hogy ezt már az első évben képesek voltunk elérni. Most egy egész pályás, négy éves támadássorozatba kezdünk az IMSA és a WEC bajnokságokban, bebizonyítva, hogy a Ford GT versenyautókkal immár a világon mindenütt számolni kell.”

GTsatLM



„Azért léptünk pályára a motorsportban, hogy futamokat és bajnokságokat nyerjünk – ám ugyanilyen fontos az is, hogy a versenyzés segít mérnöki tudásunk fejlesztésében. Az itt gyűjtött tapasztalatok eredménye sorozatgyártású autóinkat is gazdagítja majd, így a még modernebb EcoBoost motorok, a fejlett aerodinamikai megoldások és a kis tömegű anyagok előnyeit hamarosan minden Ford-vásárló élvezheti.”

„Úgy érezzük, hogy a Ford GT versenyprogram egyaránt fontos üzenetet hordoz az autóipar és a motorsport-rajongók számára: azt az üzenetet, hogy elkötelezetten törekszünk a Ford globális versenyképességének növelésére,” jelentette ki David Pericak, a Ford Performance globális igazgatója.

„Ugyanakkor arra is ügyelünk, hogy a versenyzés ne legyen öncélú. A Ford GT program tökéletes példa arra, hogyan hasznosítjuk versenytapasztalatainkat annak érdekében, hogy továbbfejlesszük a Ford termékeit – azokat az autókat, amelyeket vásárlóink nap mint nap használnak. A GT sorozatgyártású változatát és a versenyautót egy időben, párhuzamosan fejlesztettük, ami hatalmas kihívás volt mindannyiunk számára, de közben az is bebizonyosodott, hogy a Ford Performance gyártási és motorsport-ágazata képes úgy együttműködni, hogy annak mindenki hasznát lássa.”

GTwin

A program első évében két Ford GT versenyez az IMSA WeatherTech Sportscar Bajnokságban, két másik Ford GT pedig a FIA Hosszútávú Világbajnokságon indul.

A program első eredménye, hogy június 19-én Le Mans-ban a Ford GT-k megszerezték az első, a második és a negyedik helyezést. A győztes 68. rajtszámú versenygép pilótái a francia Sébastien Bourdais, az amerikai Joey Hand és a német Dirk Müller voltak.

Az IMSA programban a Ford GT már májusban megszerezte első győzelmét, amikor a Laguna Seca pályán Richard Westbrook és Ryan Briscoe autója lépte át elsőként a célvonalat. A WEC program első dobogós helyezést Marino Franchitti, Andy Priaulx és Harry Tincknell szerezte meg, akik második helyezést értek el Spa-Francorchamps futamon.

A WEC GT egyéni bajnokságában jelenleg a Ford GT pilótái, Billy Johnson, Olivier Pla és Stefan Mücke állnak az első helyen.

Az IMSA programban ezen a hétvégén izgalmas verseny folyt a Sahlen 6 órás futamon a New York-i Watkins Glen pályán, a WEC következő eseménye pedig a 6 órás Nürburgring futam lesz július 24-én.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: