DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Massa először versenyez balesete után

Fontos pillanat történt 2009 novemberének utolsó hétvégéjén. Felipe Massa saját gokartversenyén tért vissza a versenypályára azt követően, hogy nyáron még a karrierje, sőt az élete is veszélyben forgott.

Amikor 2009. július 25-én a Hungaroringen koponyazúzódással emelték ki autójából és szállították kórházba Felipe Massát, egyesek biztosak is voltak benne, hogy ezzel véget ért a brazil pályafutása az autóversenyzésben. Az időmérőn a sisakjára pattant rugó súlyos sérüléseket okozott, és amíg a kórházban feküdt, napokig nem lehetett tudni, hogy azok mennyire lesznek maradandóak.

 massa2_gecom_950



A brazil azonban a vártnál is gyorsabban gyógyult, hamarosan haza is utazhatott, és egyértelművé tette, hogy 2010-es visszatérésre készül. A bal szeme feletti seb regenerációja persze időigényes volt és különféle terápiákat igényelt, így néhány hónapig Massának még csak gondolnia volt szabad a versenyzésre.

Csak több mint négy hónappal balesete után, a november 28-29-i hétvégén ült először versenyszerűen autóba - pontosabban mondva gokartba -, hogy saját, évente összehívott baráti, de mégis komoly nemzetközi rendezvényén rajthoz állva tettekkel is nyomatékosítsa visszatérési szándékát. A florianopolisi pályán számos elismert, köztük több F1-et is megjárt pilóta mellett feltűnt Michael Schumacher és Vitantonio Liuzzi is, mind azzal a céllal, hogy megszerezzék az első helyet a két versenyből álló megmérettetésen.

Az első futamot Schumacher nyerte, a másodikat pedig Massa, ezzel bizonyítva, hogy fizikálisan nem hagyott rajta nyomot a baleset. Összesítésben Schumacher lett a hétvége legjobbja, hiszen győzelme mellé egy második helyezést is szerzett, ám ekkor még nem lehetett tudni, hogy a következő F1-es szezon kezdetén az ő visszatérése jóval nagyobb figyelmet fog kapni, mint Massáé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: