DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Formula Junior: Szörnyűség a Nürburgringen

A Formula Junior sorozat rendhagyó részében a 39 évvel ezelőtti Német Nagydíjra utazunk vissza: arra a versenyre, melynek nyomait az F1 legendája, Niki Lauda a mai napig magán hordozza.

Kolbert Márió, a Formula Junior sorozat szerzője 13 éves, a Formula-1-et 2008 óta követi, eddig pedig egy időmérőt és futamot sem hagyott ki. Összefoglaló cikkeiben feleleveníti az egyes versenyek eseményeit, és értékeli a legfontosabb pillanatokat.

Ma 39 éve, hogy megrendezték az 1976-os nürburgringi futamot, ahol sok-sok izgalomnak lehettek szemtanúi, akik akkor már követték a sportot és nézték a versenyt. A futam 14 körből állt a 22,835 km-es pályán.

A rajtot már megfogyva kezdték, mert a 28 autó helyett csak 26 foglalta el rajtkockákat, mert Henri Pescarolo nem akart elindulni, Lella Lombardinak pedig a rendőrség lefoglalta az autóját. A rajt esős körülmények között kezdődött, de egyesek szárazpályás gumikon indultak el. Az első kör után már öten kiestek: Jacques Laffite váltógondok, Hans-Joachim Stuck kuplung problémák miatt, Ronnie Peterson balesetet szenvedett, Carlos Reutemann-nak az üzemanyag rendszerrel voltak gondjai, és Patrick Depailler is ütközött a nedves körülmények miatt.



A 2. körben is voltak izgalmak, mert ekkor történt Niki Lauda híres balesete, amiről szinte mindenki tud, aki követi az autósportot. Niki Lauda a hideg gumi miatt kicsúszott a Ferrarival, szalagkorlátnak ütközve a kocsi két jobboldali kereke leszakadt, és az autó kigyulladt. Brett Lunger és Harald Ertl nekiütközött. Az érkező Edwards és Merzario próbálta kimenteni Laudát a lángokból.

Hosszú időbe telt, mire Lauda a kórházba került. Súlyos égési sérülésekkel, a belélegzett gázoktól tüdőproblémákkal élet-halál között lebegett napokig. A versenyt két óra után indították újra, de a 4. körben fékproblémák miatt az előzőleg említett Arturo Merzario is kiesett. A futamot James Hunt nyerte, mögötte Jody Scheckter, a dobogó 3. fokára Jochan Mass kapaszkodott fel.

Érdekesség: 1974-ben Emerson Fittipaldi viselte először egy zürichi sportszergyár tűzbiztos kezeslábasát. Niki Lauda 26. születésnapjára lepte meg saját magát 1975-ben, 65 000 schillingért vásárolta meg. A nürburgringi baleset a ruha gyakorlati értékét mutatta meg, Lauda csak a ruha által nem védett testfelületen égett meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: