DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Rali

Rekordévet produkált a Volkswagen

Fényes bemutatkozó szezonja után rátett még egy lapáttal a Volkswagen Motorsport a Rali-vb-n, és azon túl, hogy begyűjtötte az összes világbajnoki serleget számos évtizedes rekordot is beállított.

01 - Ogier_04_resize



Mint az már jó ideje közismert a tavalyi év után 2014-ben is a Volkswagen csapatnál landolt a pilóták, a navigátorok és márkák világbajnoki címe is, és némi túlzással a Rali-vb idei díjkiosztója a német csapat zártkörű bulijává avanzsálódott, hiszen a pilótáknál Ogier mögött Latvala és Mikkelsen vehet át serleget, a navigátoroknál pedig Julien Ingrassiát Miikka Anttila és Mikkelsen szezonon belüli navigátor cseréje miatt az M-Sportos Jarmo Lehtinen kísérheti fel.

A bajnoki címek mellett azonban további rekordok is megdöntöttek vagy beállítottak a Volkswagen Polo R WRC-k versenyzői, ezekből csemegézünk:

Az első számú csapat versenyzői az idei lehetséges 13 futamgyőzelemből 12-t szereztek meg, amivel a Volkswagen beállította a Citroen által felállított korábbi rekordot. A német csapat ugyanakkor egy másik francia márka, a Peugeot 2002-ben felállított rekordját is beérte azzal, hogy versenyzői az idei szezonban 8 kettős győzelmet ünnepelhettek.

Latvala_01_resize

 

Nagyrészt a fentieknek köszönhetően egy negyedszázados rekord is beállításra került az Ausztrál Ralin, azzal hogy ennél korábban egyik márka sem szerezte meg a márka-világbajnoki címet, amire 25 évvel ezelőtt volt eddig példa. Szintén eddig egyetlen alkalommal volt példa arra a Rali világbajnokságok történetében, hogy az egyéni bajnokságok első három helyén egyazon márka három versenyzője állhasson fel az év végi dobogóra, erre korábban csak a Lancia volt képes, igaz nekik ez már kétszer, 1987-ben és 1988-ban is sikerült.

További említésre méltó számadat hogy a Polo WRC az idei szezon 249 gyorsasági szakaszból 197 alkalommal szerezték meg a szakaszgyőzelmet, a szezon 13 versenyén pedig 23 dobogós helyet foglaltak le, 2013-as bemutatkozásuk óta 26 versenyen 22 győzelem és 41 dobogós helyezés fűződik nevükhöz, 486 gyorsasági szakaszon pedig 345 abszolút időt produkáltak.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: