DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Mi a különbség a szárnyak és az aero-idomok között?

Danny Aldridge, a MotoGP technikai igazgatója egy személyben felel azért, hogy eldöntse, az egyes gyártók burkolata megfelel-e a 2017-ben életbe lépett szabályoknak – most ő maga beszélt arról, milyen lényeges különbségek vannak a korábbi szárnyacskákhoz képest.

Néhány évvel ezelőtt szabadult el a „szárnyacskák” fejlesztése a MotoGP-ben: különösen a Ducati jeleskedett ezen a téren, amely elsősorban az egykerekezést volt hivatott csökkenteni, ám 2016 végére már egészen extrém elemek is megjelentek a motorokon, amelyekkel kapcsolatban biztonsági aggályok is felmerültek. Éppen ezért a világbajnokság döntéshozói végül betiltották a kiálló szárnyakat, ám a gyártók és a csapatok más megoldásokkal igyekeztek visszanyerni az így elveszített leszorítóerőt. Mostanra ezek a burkolatkialakítások – főleg a Yamaha sepangi teszten látott megoldása – egyre inkább emlékeztetnek a korábbi szárnyakra, Danny Aldridge, a MotoGP technikai igazgatója néhány ritka kivételtől eltekintve mégis rendre legálisnak minősíti őket.

szarnyak-vs-aero-01

Andrea Dovizioso a Ducati egyik 2016-os szárnyváltozatával: jól látható a különbségi az idei (fent) megoldáshoz képest


A szakember most a sepangi tesztet követően a MotoGP.com weboldalnak nyilatkozva árult el néhány részletet ezzel kapcsolatban: „A legfontosabb dolog természetesen a biztonság, ezért fontos, hogy megfeleljen az olyan kritériumoknak, mint hogy lekerekített a széle, beleférjen a 600 mm szélességű burkolatba, emellett szigorú előírások vonatkoznak még a további méreteire, hogy ne lehessenek szárnyalakúak. Jelenleg ezen megy a legtöbb vita, de a legfontosabb, hogy egyfajta oldaldobozként értékeljük őket. Látható, hogy van egy tetejük, egy oldalsó részük és egy belső részük is, szóval technikailag zártnak tekinthetők – és sokkal biztonságosabbak, mint a Ducati pár éve látott megoldásai.”

Fontos kiemelni, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozás csak a burkolatból kiálló, annak vonalaiba nem illeszkedő elemek használatát tiltja, s bár egyes verziók, mint például a Yamaháé, sokak szemében megsértik ezeket az előírásokat, Aldridge másképp vélekedik: „A Yamahának tulajdonképpen két verziója van: az egyik, amit Valenciában használtak, és ami nem felel meg a szabályoknak, aztán itt bemutatták az újításukat, amely viszont már igen. Elsősorban a biztonságot tartom szem előtt, és azt, hogy véleményünk szerint nem minősülnek szárnyaknak. Számomra a szárnyak különálló elemek és kiállnak a burkolatból.”

szarnyak-vs-aero-02

Sokak szerint a Yamaha sepangi idomja már átlépett egy határt...

„A Honda megoldása ugyancsak megfelel a szabályoknak, de nem feledjük, hogy ez csak egy teszt, szóval ez nem jelenti azt, hogy ez lesz a végső verzió is, amit Katarban használni fognak. Egyelőre kísérleteznek, aztán lehet, hogy változtatnak rajta, és újra felkeresnek, hogy belefér-e a szabályokba. Ez a folyamat már Valencia után elkezdődött, ahol először próbálgatták az aero-fejlesztéseiket. Megkérdeztek engem, beszélgettünk arról, milyen kialakítást fognak használni a pályán. Viszont csak Katarban, az első versenyen lesz hivatalos az általuk használt burkolat. Nyilván már előtte szeretnék elfogadtatni a saját megoldásukat, mert nem akarnak úgy megérkezni oda, hogy kiderül, hogy a burkolatuk illegális” – fogalmazott a technikai igazgató.

A hírek szerint egyébként 2019-től kezdődően még szigorúbbá válhatnak az aerodinamikai előírások: pontosabban meghatároznák az idomok méreteit, elkerülve ezzel az állandó vitákat. Problémát jelent emellett még az is, hogy a csapatok szívesen kihasználják azt a kiskaput, miszerint az elfogadott elemből el lehet távolítani egyes részeket, csak hozzátenni nem szabad: a Ducati tavaly Brnóban debütált megoldását például lehet használni egy vagy két „polccal” is, azaz effektíve egy hitelesített változatból többfajta verziót tudnak csinálni. A legtöbben egyébként a bolognaiak által követett utat járják, bár a Yamaha például egy szinttel tovább lépett a Valenciában és Sepangban használt, bumerángra emlékeztető idomjával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: