DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Nem katasztrofális, csak szélsőséges volt a Yamaha éve

Összességében így értékelt a gyári alakulat vezetője, Lin Jarvis, aki szerint hiába nyújtottak olykor kiváló teljesítményt, a szezon jelentős része az alacsony tapadásnál jelentkező problémák megoldásával telt el.

A szezon elején még úgy tűnt, hogy a Yamaha új igazolása, Maverick Vinales lehet a világbajnoki cím legfőbb várományosa a MotoGP-ben, hiszen a tesztek letarolása után az első két futamot is megnyerte, majd Le Mans-ban ismét diadalmaskodni tudott. Azt követően azonban mind a spanyol, mind Valentino Rossi meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott: a rosszabb tapadást nyújtó pályákon és különösen esőben rettenetesen szenvedett a hangvillások duója, amelyért elsősorban a vázat hibáztatták a motorosok – miközben az előző évi verzióval Johann Zarco gyakran náluk is jobb volt, sőt az újoncok és a privátok értékelésében is az első helyen végzett. Lin Jarvis, a Movistar Yamaha csapatfőnöke ki is emelte a francia idei produkcióját, miközben a saját szezonjukat így értékelte:

yamaha-2017-es-eve



„Maverick legalább harmadik helyen végzett a bajnokságban, szóval semmiképp sem nevezném katasztrofálisnak az évet. Összesen négy versenyt nyertünk: hármat Maverickkel a szezon elején, egyet pedig Vale révén a közepén. Az, hogy az ötödik forduló óta nem nyertünk Maverickkel, elég jól összefoglalja az idényünket” – idézi szavait a Crash.net szakportál. „Elképesztő erősen kezdtük a téli teszteket és az első versenyeket is. Hármat is megnyertünk az első öt futamból, aztán jöttek a nehézségek. Ott ütköztünk problémákba, ahol nem számítottunk rá, és olyan pályákon, ahol általában brillírozni szoktunk. Szóval technikai szempontból rendkívül nehéz éven vagyunk túl, próbáltunk megoldani a problémákat, amelyek miatt szenvedtünk az alacsony tapadású pályákon akár az aszfalt minősége, akár az esős körülmények miatt.”

Jarvis szerint az egymást követő japán és ausztrál hétvégék tökéletesen megmutatják, mennyire ellentmondásos volt a 2017-es évük: „Néha voltak egészen katasztrofális helyzetek: Motegi jó példa erre, ahol nagyon-nagyon csalódáskeltő eredményt értünk el. Aztán amikor azt hittük, hogy borzalmas helyzetben vagyunk, jött Phillip Island, ahol jó volt a tapadás, sütött a Nap, mi pedig parádésan szerepeltünk, még a győzelemért is csatában voltunk. Ilyen szélsőséges helyzetekről szólt ez az év. Aztán ott volt még Valentino sérülése is – tulajdonképpen mindkét hazai versenye előtt balesetezett. Mugello előtt motokrosszban sérült meg, Misano előtt pedig eltörte a lábát, de abból is fel tudott állni. Szóval összességében nem volt rossz év, de persze megszoktuk, hogy jobban teljesítünk. Nem vagyunk ott a legjobb kettőben, szóval vár ránk némi munka.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: