DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Vinales: Pályafutásom legfurcsább bukása volt

Az első két futamot megnyerő spanyol Texasban már a verseny legelején kiesett, s ezáltal első nullázását könyvelte el a Yamahánál. A balesetre csak nehezen talált magyarázatot, de mindez nem változtat a hozzáállásán.

Maverick Vinales a tesztidőszak letarolása és az első két nagydíj megnyerése után Austinban első komoly hibáját követte el: rögtön a futam legelején elesett, ezáltal nulla ponttal távozhat az Egyesült Államokból. A Yamaha pilótája eleinte nem is tudta megmagyarázni a történteket, aztán egyre inkább arra jutott, hogy az első gumival nem stimmelhetett valami:

„Pontosan úgy vagyok vele, mint ti: nem tudom” – felelte a baleset okaira vonatkozó kérdésre Vinales, akit a crash.net idéz. „Mindent leellenőriztünk, de minden ugyanolyan volt. Ugyanazt a tempót futottam, sőt még kicsit lassabbat is, mint a délelőtt bemelegítésen. Pont ugyanannyi üzemanyag volt a tankban is, szóval furcsa esés volt. Nem tudok többet mondani erről, csak megtörtént. Marc-kal ugyanez történt Argentínában. Ő is ugyanezt mondta, hogy nem tudja, miért bukott.”

„Valami különös dolog történt. Tudom, hogy a gumi nem volt az igazi, ellentétben a délelőttivel. A második kör elején éreztem is valamit a bal oldalán. Meglátjuk, mi lesz Jerezben. Így is elégedett vagyok, mert nehéz hétvégénk volt, mégis erősek tudtunk lenni az időmérőn és a warm upon is. Csak a verseny miatt vagyok csalódott, és nem is csak magam, hanem a teljes csapat miatt. Egész hétvégén remekül dolgoztunk, de aztán a tapadás nem volt ugyanolyan, mint reggel, ezért elszenvedtünk egy bukást, miközben mindent ugyanúgy csináltunk. Újra kell kezdenünk a dolgokat. Tudjuk, hogy versenyeket nyerhetünk, szóval megpróbálunk még jobban koncentrálni.”

„A pálya ugyanolyan volt, s a motor hátulján is kiváló a tapadás, ami nem megszokott az első körökben. Az első kereket viszont kicsit másnak éreztem. Ha úgy estem volna, hogy 2:04 közepi vagy eleji időket futok, hogy elkapjam Marquezt és a győzelemért harcoljak, akkor tudnám, hogy az az én hibám volt. Így viszont a semmiért veszítettünk pontokat” – fogalmazott a spanyol, hozzátéve, hogy a délelőtti bemelegítésen is ugyanúgy a közepes keverékű gumikkal próbálkozott, s akkor remekül érezte magát, így magabiztosan várta a versenyt.

Vinales azért is lepődött meg ennyire, mert közel sem nyomta annyira, mint akár a 2016-os, még suzukis színekben eltöltött éve során: „Tavaly a 18 futam közül csak Argentínában estem el. Mindenhol máshol a motoron maradtam, pedig még jobban is húztam a gázt, jobban a határon mentem. Ezért érzem furcsán magam, mert még soha nem estem el így a pályafutásom során. Különös bukás volt. Ezért vagyok nyugodt, mert tudom, hogy nem a mi hibánk volt. Tudom, hogy ennél többről volt szó. Tudom, hogy a Michelin is a legjobbját nyújtja. Egy szavam se lehet feléjük, mert tudom, hogy mindent megtesznek azért, hogy a legjobb gumikat biztosítsák számunkra.”

A kiesésnek köszönhetően Vinales a bajnokságban is elveszítette az első helyét: jelenleg hat pont a hátránya a csapattárs Valentino Rossival szemben. De vajon változtat-e emiatt a spanyol? „Nem, ugyanúgy állok hozzá a bajnoksághoz, mint eddig: versenyről versenyre megpróbálunk száz százalékot nyújtani. Ez a hiba sokat jelenthet a végén, de tudjuk, hogy képesek vagyunk megcsinálni. Marc és én ma más tempót diktáltunk, mint a többiek, tudjuk, hogy harcolhatunk a másik ellen. Marc ráadásul még mindig mögöttem van, szóval ennek örülök.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: