DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Thaiföld megállapodhatott a 2018-as MotoGP-futamról

Bár hivatalos bejelentés még nem történt, több külföldi szaklap is arról számolt be a napokban, hogy a Superbike-ban már látott Chang International Circuit bekerül a MotoGP jövő évi versenynaptárába.

A burirami aszfaltcsík 2014 végén nyitotta meg kapuit, s a következő évben már otthont is adott a Superbike-világbajnokság egyik állomásának. A Chang International Circuit azóta is vendégül látja Jonathan Rea-éket, s miután a térség kiemelten fontos a motorkerékpár-piac számára, már hosszú ideje tervezik, hogy a MotoGP is ellátogasson a thaiföldi aszfaltcsíkra.

2018-motogp-thaifold-1



Nos, úgy tűnik, hogy a helyi szervezőknek sikerült megállapodniuk a gyorsaságimotoros-világbajnokságot irányító Dornával, így a korábbi, elsősorban szponzori érdekellentétek miatt történő csúszások után 2018-ban tényleg bekerül a naptárba Thaiföld. Ez azt jelenti, hogy az eddig megszokott 18 helyett 19 fordulóból állhat a szezon, amelynek utolsó szakaszában látogathat el a mezőny Buriramba: így az elmúlt évekkel ellentétben nem egymást követő három hétvégén, hanem párban rendeznék meg a négy távoli (a thaiföldi mellett a japán, ausztrál és maláj) versenyeket.

Ha a több szaklap által is gyakorlatilag tényként kezelt megállapodás valóban létrejött, úgy a Chang International Circuit lehet az első új pálya a MotoGP naptárában a termasi aszfaltcsík 2014-es érkezése óta (a tavaly visszatérő Osztrák Nagydíj és a Red Bull Ring korábban már otthont adott világbajnoki futamoknak).

A közeljövőben azonban újabb helyszínek csatlakozhatnak a világbajnokság körforgásához: a Kymi Ring ugyan valószínűleg a tervezettnél egy évvel később, azaz 2019-ben kerül majd be a kalendáriumba, de a hírek szerint többek között Indonézia és Kazahsztán is otthont adna egy MotoGP-versenynek, sőt állítólag Magyarország is érdeklődik a rendezés felől. Fontos azonban leszögezni, hogy Carmelo Ezpeletáék nemrég kijelentették, hogy legfeljebb húsz nagydíjat tartanak egy idény során, így ha valóban új helyszínek érkeznek, néhány mostani pályától búcsút kell majd vennünk.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: