DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Marquez: Legalább tudjuk, hol a probléma

A MotoGP tavalyi világbajnoka, Marc Marquez idén kevésbé aggódik a Honda motorja miatt, mint egy évvel korábban. A spanyol helyzete az eddigi tesztek alapján valóban kedvezőbb 2016-hoz képest, de még sok munka vár a csapatra.

Küszködve indult a tavalyi év a Honda számára, miután nem sikerült az agresszívebb tervezésű motort a 2016-os szabványú motorvezérléshez hangolni. Végül aztán az utolsó katari teszten áttörést értek el, Marc Marquez pedig felállhatott a dobogóra a szezonnyitón.

Hogy elkerüljék az ehhez hasonló problémákat, a 2017-es motort már teljesen új felfogásban tervezték. Az eddigiek alapján jónak tűnik az irány, a Honda versenyképesebb volt az idei teszteken, mint 2016-ban: Marquez Sepangban a harmadik leggyorsabb volt. Igaz, gondjaik akadtak az elektronikával és egyelőre nem világos, hogy mely motorbeállításokra érdemes összpontosítaniuk.

marquez-repsol-sepang-teszt



„Tavaly sokkal messzebb voltunk a leggyorsabbaktól és többet is küszködtünk. Akkor semmit sem értettünk a motorral kapcsolatban, most legalább azt tudjuk, hogy merre keressük a problémákat” – olvasható a címvédő nyilatkozata a Motorsport.com oldalon. „Persze meg kell várnunk, míg egy másik pályán is kipróbáljuk a motort. Sepang különleges helyszín, ahol nagy a forróság. A 2015-ös teszteken nagyon gyors voltam itt, aztán az év során több pályán is szenvedtünk.”

Marquez nem vár áttörést a jövő heti teszttől Phillip Islanden, szeretne lépésről lépésre haladni: „Sepangban két teljesen eltérő motorral dolgoztunk. Az egyiknek a lehetőségeit maximálisan kihasználtuk, a másikkal viszont még tudjuk fejleszteni, egyelőre mindkettő nagyon hasonló teljesítményre képes köridőkben is. A következő lépés, hogy kitaláljuk, merre haladjunk, melyikkel dolgozzunk tovább.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: