DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Miért nem volt szabálytalan Marquez motorcseréje?

A vasárnapi Német Nagydíjat követően sokan szabálytalanságot szimatoltak a futamgyőztes Marc Marquez bokszkiállása kapcsán, a képek ugyanis egyértelműen megmutatták, hogy a szerelője fogta a második motor kuplungkarját. Mike Webb versenyigazgató elmagyarázta, miért felelt ez meg a verseny előtt kiadott direktívának.

Korábban többször is felmerült, hogy az úgynevezett flag-to-flag versenyek esetén komoly veszélyeket rejthet magában, ha a versenyzők egyszerre zúdulnak be a bokszutcába motort cserélni, ráadásul nyilvánvalóan igyekeznek a lehető legkisebb időt veszíteni a váltással. Éppen ezért a Német Nagydíj előtt a csapatok kézhez kaptak egy direktívát, miszerint biztonsági okokból ezentúl magának a pilótának kell sebességbe raknia a második motorját, amelyre átpattan a csere során – eddig előfordulhatott, hogy a gép már eleve sebességben volt, amikor a versenyző átült, ami növelte egy esetleges baleset kockázatát.

23750_orig_b7d1eb4e9aef8a6d6f502f833c2c5a44



A sachsenringi futamon aztán sor is került a motorcserékre, a felvételek és a képek pedig egyértelműen azt mutatták, hogy a későbbi győztes Marc Marquez motorján a szerelő tartotta a kuplungkart, ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy nem a spanyol pilóta rakta a sebességbe azt. Mike Webb azonban eloszlatta a kétségeket: „Megkértem Danny Aldridge technikai igazgatót, hogy ellenőrizze az adatokat, azok pedig megerősítették, hogy a motor üresben volt” – idézi a versenyigazgató szavait a crash.net.

A szakember hozzátette: a Repsol szerint azért fogták a kuplungkart, hogy Marquez könnyebben átugorhasson a második motorjára, sebességbe azonban már ő tette, ahogy azt tehát a telemetria is bizonyította. Nyilván felmerülhet a kérdés, hogy a versenyirányítás ezentúl minden egyes motorcserénél kénytelen lesz-e ellenőrizni az adatokat: Webb szerint elképzelhető, hogy ennek elkerülése végett inkább szigorítanak a szabályokon. „Lehet, hogy egyértelműen azt mondjuk, hogy nem foghatják a kuplungkart” – mondta a versenyigazgató.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: