DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Rossi: Stoner az elmúlt évek egyik legjobbja

Illusztris vendége volt a MotoGP paddockjának a Katalán Nagydíjon: a 2012 végén visszavonult Casey Stoner tette tiszteletét Barcelonában. Korábbi legnagyobb riválisai mondták el arról a véleményüket, mit szólnának a kétszeres világbajnok ausztrál esetleges visszatéréséhez.

Bár Casey Stoner már két és fél éve nem versenyez a MotoGP-ben, a sporttól nem távolodott el, hiszen azóta is rendszeresen tesztel a Hondának, júliusban pedig a legendás suzukai 8 óráson is rajthoz áll majd. Sőt, nemrég az is felmerült, hogy az ausztrál ugorhat be a karműtétje miatt távolmaradó Dani Pedrosa helyére, s a napvilágot látott információk alapján a kétszeres vb-első szívesen versenyzett is volna, ám végül a HRC Hiroshi Aoyama mellett tette le a voksát. Stoner a mögöttünk hagyott hétvégén Catalunyában járt, hogy megtegyen néhány bemutatókört a japánok új „utcai MotoGP-gépével” (a lenti fotón is annak nyergében látható a pilóta), s a közvetítések során is többször feltűnt a Repsol bokszában. Korábbi legnagyobb riválisai elmondták, mit szólnának 2007 és 2011 világbajnokának esetleges visszatéréséhez:

„Itt volt a bokszunkban, beszéltem is vele, és úgy néztem, meglehetősen elégedett ezzel a helyzettel” – nyilatkozta az egykori csapattárs Dani Pedrosa, akinek szavait a crash.net idézi. „Az, hogy láthatom versenyezni, és egyúttal az egyik ellenfele is voltam, nagyon megtisztelő. Ha jól emlékszem, 15 éves korom óta motorozok ellene. Nagyon tisztelem. Nagyon élvezem, ha ellátogat ide, és beszélgethetünk egy kicsit, mert nagyszerű pilóta, és mindig tanulhatsz tőle valamit a tapasztalatának és a személyiségének köszönhetően. Meglátjuk, hogyan teljesít majd Suzukában. Reméljük, élvezni fogja, de a MotoGP-t illetően nehéz bármit is mondani. Az akarat és a vágy a legfontosabb, ha itt akarsz versenyezni.”

orig_65794232cb96b03e91dfa31047c1517b



A zsinórban négy futamgyőzelmet szerző Jorge Lorenzo így vélekedett az ausztrálról: „Az én szememben Casey egy ösztönös tehetség. Mindig is azt mondtam, hogy talán nem is láttam nála nagyobb, nála ösztönösebb tehetséget motorozni. Egyértelműen óriási élmény nézni őt, különösen Phillip Islanden. Lenyűgöző volt, minden tiszteletem az övé. Nyilvánvaló, hogy amennyiben visszatér, nyerni fog és a győzelemért fog csatázni. A visszavonulását érintő döntését is megértem, hiszen a versenyzés gyakran stresszes lehet számunkra, és nyilván függ az ember személyiségétől és életmódjától is. Nehéz ezt elhatározni, de ez az ő döntése volt, és ha visszatér, én személy szerint tárt karokkal fogom őt fogadni.”

Természetesen a vb-éllovas Valentino Rossi, akivel Stoner számos emlékezetes párharcot vívott a múltban, sem kerülhette ki a korábbi riválissal kapcsolatos kérdést: „Stoner kétségkívül az egyik legjobb versenyző volt a MotoGP-ben az elmúlt években. Bajnokságot és versenyeket nyert. A Ducatival és a Hondával is rendszeresen dobogós helyekért küzdött. De úgy gondolom, elég gyors pilóta van már a bajnokságban!” – nevetett a „Doktor”. „Viccet félretéve: igen, nyilvánvalóan érdekes lenne, ha visszatérne. De az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy Casey hosszú ideje nem versenyzett. Nem sok értelme lenne most visszatérnie. De érdekes lesz figyelni, hogyan teljesít majd Stoner a Hondával a suzukai 8 órás viadalon, mivel Smith és Espargaro ellen is kell majd mennie a MotoGP mezőnyéből. Szóval érdekes lesz látni, milyen szinten lesz ennyi kihagyás után.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: