DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Marquez: Az ilyen dolgok előfordulnak, tanulni kell belőlük

Marc Marquez a néhány nappal ezelőtti Argentin Nagydíjon az utolsó előtti körig vezette a versenyt, ám ekkor az őt utolérő Valentino Rossi megelőzte, a spanyol pedig elesett egy visszatámadási manőver közben. A regnáló világbajnok egy barcelonai médiaeseményen beszélt az incidensről és arról, mit tanult az esetből.

Egy kiváló taktikai csatát zárhatott volna egy még remekebb párharc Marc Marquez és Valentino Rossi között, ám a spanyol az Argentin Nagydíj vége előtt másfél körrel nekiment vetélytársa motorjának, amely következtében a második helyről esett ki a címvédő. Természetesen leginkább erről faggatták a helyszínen lévő újságírók a Repsol Honda versenyzőjét a ma tartott barcelonai médiaeseményen.

orig_02d48e9546ed3c2ff89eb4bd58a5c260
 
„Miután több alkalommal is megnéztem a versenyt, továbbra is kitartok amellett, amit Argentínában mondtam” – idézi Marquez szavait a motogp.com weboldal. „Az ilyen dolgok előfordulnak a versenysportban, és tanulnod kell belőlük, és mivel még mindig fiatal vagyok, rengeteg lecke vár még rám. Ez a helyzet a versenybalesetekkel: néha előnyösen jössz ki belőlük, néha nem. De ez mind része a tanulási folyamatnak. Meggyőződésem, hogy sem a részemről, sem Rossi részéről nem volt szándékosság az incidenst illetően. Mindig is mondtam, hogy Rossi a példaképem, és mindannyiunk számára mércét jelent. Sokat tanultam tőle az évek során, és ez még mindig tart. Mindentől jobbá válhatsz, beleértve ezt a bukást is.”



Amikor konkrétan rákérdeztek, mit tanulhatott a szóban forgó balesetből, így reagált a fiatal pilóta: „Egyrészt megismertem Rossi hozzáállását, aki az extra-kemény keveréket választotta, hogy a futam végén támadhasson. Ezzel a gumival nem éreztük jól magunkat az edzéseken, ezért úgy döntöttünk, kockáztatunk a kemény keverékkel, ami itt most a lágyabb opció volt. És igazság szerint ez majdnem ki is fizetődött, csak másfél kör hiányzott hozzá. Más dolgokat is megtanultam, de azokat megtartom magamnak.”

Természetesen nem kerülhette ki azokat a kérdéseket sem, miszerint a termasi incidens befolyásolja-e a Rossival való kapcsolatát: „Mindketten rendben vagyunk a másikkal. Olyan két versenyző vagyunk, akik el tudják különíteni a pályán történteket az azon kívüli élettől. A pályán mindenki a saját érdekeit nézi, szóval remélem, ez nem változtat a kapcsolatunkon” – fogalmazott Marquez, aki azzal kapcsolatban, hogy három forduló elteltével máris 30 pontos hátránnyal rendelkezik a világbajnoki éllovas „Doktorral” szemben, a következőket mondta:
 
„Sok dolog van, ami optimistává tesz. Egyrészt mindhárom eddigi versenyt megnyerhettem volna. Ha Katarban nem követtem volna el azt a hibát az első kanyarban, akkor szerintem egy dobogós helyezés mindenképp meglett volna. Austinban nyertem, ha pedig Argentínában nem esek el, másodikként értem volna célba. Ez azt jelenti, hogy jó formában vagyunk a szezon hátralévő részére, és eddig remek munkát végeztünk. Másrészt pedig 2013-ban az első hat futam után Dani Pedrosa vezette az összetettet, Jorge Lorenzo volt a második, én pedig 30 pont hátránnyal a harmadik, és mégis sikerült megnyernem a címet” – zárta gondolatait a címvédő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: