DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Élő cikkek

Ez történt a második szabadedzésen Austinban

A Mercedes és Hamilton vitte az USA Nagydíj első szabadedzését, amelyen több furcsa jelenet is lezajlott. Vajon mit tartogat a 21 órakor induló második F1-es tréning? A Formula.hu frissülő, szöveges közvetítése.

Tökéletes esti program a Formula-1 szurkolóinak: rövidesen, pontban 21 órakor indul az USA Nagydíj második szabadedzése.

Az első tréninget Lewis Hamilton nyerte Rosberg és Verstappen előtt. Vettelt figyelmetlenségből feltartották, majd a letört tükörrel is volt kalamajkája. Részletesebb beszámoló itt olvasható.

Ha már Vettelről van szó: Austinban a Ferrari németje, Nico Rosberg, valamint a Red Bull két pilótája is megkezdte ötödik, utolsó engedélyezett motorjának használatát.

Versenyzőfüggő, ki hogyan üti el az edzések közti rövid időt, az első edzés levezetését és másodikra való felkészülést leszámítva körülbelül két órát. Rosberg így. 

Közben elindult a második edzés, ami fél 11-ig jelent programot. Pascal Wehrlein az első a pályán, aki most vezet a nap során először, visszavette autóját a Manor tesztpilótájától, Jordan Kingtől.

Kimi Raikkönen negyedikként zárta az első szabadedzést. A finn épp 9 éve szerezte meg egyetlen világbajnoki címét.

Wehrleiné és Gutierrezé az első gyorskör, a mexikói 1:42-t ment. Az első edzésen Hamilton 1:37.428-ig jutott, kíváncsiak vagyunk, meddig kúszik le az időeredmény még ma éjjel.

Vettel 1:38.892-vel az élen, Raikkönen 38 ezreddel mögötte.

Verstappen az új éllovas lágy abroncson, 0,351 másodpercet vert a Ferrarikra.

Rosberg hamar átadta a múltnak a holland legjobbját, most 1:38.082 a mérce. Ő lágy gumikon, Hamilton keményen autózik, de így is feljött a 2. helyre.

Ocon a kavicságyba csúszott, de a lendületet kihasználva nagyon ügyesen visszahozta az autó hátsó kerekeit a betonra, és ezután már vissza tudott tolatni a pályára.

Mindeközben a Sky Sports hírműsorának bemondói között elszabadultak az indulatok  

Ricciardo és Verstappen feljött a harmadik-negyedik helyre. Raikkönen a hatodik, de autójára szuperlágy abroncs került, elsőként az élmezőnyből. Vajon mennyit javít a finn?

Az utolsó előtti kanyarban kiszaladt a pályáról Raikkönen, ezért nem tudott javítani. Hamarosan Vettel is jön a szuperlággyal.

„Nem tudom miért, de az autó hátulja nagyon rossz” – mondta Kimi Raikkönen a rádión. Vettel szuperlágyon is csak a második helyre jött fel, egy tizedre a lágy gumis Rosbergtől.

Pascal Wehrlein a mezőny végén már 12 körnél tart, míg Rosberg például csak 5-öt tett meg. A Manor pilótája rögtön közepes gumis szimulációval kezdett.

Hülkenberg a negyedik helyre ugrott, mögötte Ricciardo és Verstappen jön. A Mercedes szuperlágy abroncsos köreire sem kell már sokáig várni. Vajon meglesz a 2014-es pole-idő, 1:36:0?

Már az élmezőny minden tagja megtett legalább egy kört szuperlágy gumival – Ricciardo biztató közelségben a Mercedesekhez képest. Fél óra után így áll az edzés.

A mezőny hátsó felében is záporoznak a szuperlágy gumis körök, Ocon a 11., Magnussen a 9. helyre ugrott fel pillanatnyilag.

A McLaren 2 másodperces javulást jósolt Fernando Alonsónak szuperlágy gumin. A spanyolnak épp ennyit sikerült, a 21. helyről a 8.-ra ugrott.

Túl sok eseményről nem tudunk beszámolni az edzéssel kapcsolatban, ezért inkább ajánljunk egy cikket arról, hogyan kellene Jenson Button szerint megváltoztatni a futamok formátumát.

Több versenyző is az autóra panaszkodik: Grosjean lassú tempónál veszítette el az autó elejét (18. hely), míg Massa (16. hely) szerint a kuplung nem működik jól.

Piros zászlóval megszakítják az edzést egy pályán levő alkatrész miatt. Az első tréningen hasonló körülmények között befutott egy pályabíró, nem volt szükség megszakításra.

Alig három percig állt az edzés, a versenyzők mehetnek vissza a pályára.

Grosjean autójáról apró darab esett le, ami épphogy elkerülte Sebastian Vettelt. Azt nem tudni, melyik autóról szakadt le az elem, ami a megszakításhoz vezetett.

Eközben egy fontos hír: végre tisztázódott a 2017-es tesztek sorsa. A két téli gyakorlás marad Barcelonában, de Bahreinben is lesz teszt.

20 perccel a leintés előtt így áll az edzés. Sok változás nem történt az előző állapothoz képest, Raikkönen csúszott még hátrébb.

Palmer újra eltévedt a pályán, megforgása után menetiránnyal szemből kellett visszaevickélnie.

A pilóták javában végzik a versenyszimulációkat, de nem feltétlenül elégedettek a gumikkal. Hamilton 7 körös közepes abroncsain érzett vibrációt, Verstappen arra panaszkodott, hogy 4 körös lágy abroncsai fogytak el. Raikkönennek nem maradt bal első gumija, igaz, ő meglepően hosszú etapot, 18 kört teljesített szuperlágyon.

Ha már szóba jöttek a hosszú etapok: Vettel 22. körét rója egy szett lágy abronccsal, egyedül ő teljesített hosszabb etapot Raikkönennél.

Esik szét a Haas: a visszajátszás alapján Gutierrez autójáról repkedtek a fekete darabok. Ez talán elárulja, melyik csapat autójáról esett le a piros zászlóhoz vezető darab…

A legtöbb kört Danyiil Kvjat és Sebastian Vettel teljesítette 34-gyel, de a mezőny többsége elérte a 29-30-at. Kirívóan alacsony szám nincs, Magnussen ért körbe legkevesebbszer, 23-szor.

Carlos Sainz megpördült az utolsó pillanatokban, aztán le is intették az edzést.

Az edzés eredménye: 

A két Mercedes-pilóta egy-egy szabadedzést nyert pénteken, a meglepetést pedig Daniel Ricciardo szolgáltatta, akinek sikerült beékelődnie Rosberg és Hamilton közé, igaz, az élmenők nem vitték túlzásba a kvalifikációs körök megfutását. Vettel és Verstappen lemaradása tekintélyesebb, 8 tized körüli. Biztató a 6-7. helyen záró Force India formája, Raikkönen 10. helye pedig megtévesztő lehet, ő belehibázott leggyorsabbnak szánt szuperlágyas körébe.

Eközben a mezőny továbbra is messze van a 2014-es pole-pozíciós időtől, a különbség 1,3 másodperc (tavalyhoz nem lehet hasonlítani, hiszen a hétvége többségét eső áztatta). Voltak olyan pályák a versenynaptárban, ahol az autók 3 másodpercet gyorsultak az elmúlt két évben, gyanúnk szerint a javulás mértéke itt jóval kisebb lesz.

Versenybeszámolónk ide kattintva érhető el. Már csak annyit tehetünk, hogy jó éjszakát kívánunk olvasóinknak, akik kitartottak mellettünk ebben a szokatlan időpontban is. Holnap késő délután és este is kattintsatok a Formula.hu-ra!