DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Méhes meglátása: Webber, a nagy öreg

Schumacher távozásával Mark Webber lett a 2013-as Forma-1-es mezőny rangidőse. A puszta tényen kívül jelenthet-e bármit is?



Mintha ma lett volna: Mark Webber a 2002-es idénynyitó Ausztrál Nagydíjon egy Minardival 5. lett - a szintén debütáló Toyota csapatnak hajtó Mika Salo kerülgette jobbról-balról az utolsó 10 körben, de Webber ellenállt, és ezzel szinte eksztatikus örömet okozott a helybéli szurkolóknak és főképp főnökének, a szintén honfitárs Paul Stoddartnak. Azt hihettük volna, aki erre képes, az előtt nyitva az út a vb-címig.

Hát, majdnem és mégsem.

Nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy Webber is megmarad az örök ígéretek sorában, egy Amon, egy Brundle, egy Heidfeld sorsára jutva, akik még egy győzelemig sem vitték soha. Szenvedett a Jaguárral, szenvedett a Williamsszel, majd átment a Red Bullhoz, ahol eleinte nem sokkal jobb sor várt rá. És mire Adrian Newey munkája eredményeképpen a Red Bull elkezdte bontogatni a szárnyait, megkapta csapattársnak Vettelt.

Most ötödik éve vannak egy fedél alatt. Ezalatt az idő alatt Vettelből háromszoros bajnok lett, Webber - mivel 2010-ben ott állt a nagy lehetőség kapujában - pedig sikeresen kialakította magáról a lúzerimidzset. Tudom, hogy ezzel részben igazságtalan vagyok, hiszen egy kétszeres monacói győztesről beszélünk. Mégis, vannak az F1 történetében ezek a figurák, akik egy-egy istálló aranykorszakában kiszakítják a maguk (kisebbik) részét, mégsem úgy gondol rájuk az ember, mint világverő héroszra. Regazzoni, Coulthard, Barrichello - hogy ezt a három nevet említsem: a majdnem-világbajnokok sora, akik inkább csak azért kerültek reflektorfénybe, mert ők voltak Lauda, Häkkinen és Schumacher csapattársai, és olyan autóban ültek, amivel nem lehetett nem nyerni.

Webber ezért van még a Red Bullnál. Bármikor jó egy győzelemre - ha Vettelnek valamikor nem jön össze. Ezért tűri meg a csapatban az ausztrált amúgy érezhetően már-már utáló dr. Marko, és ezért maradt Webber is - tudja, hogy itt biztosan meglesz az évi 2-3 nagydíj-sikere, és ha csak Vettel árnyékában, de a reflektorfényhez tartozó árnyékban tölthet még egy évadot.

Most ő a senior a mezőnyben. Nem hinném, hogy ez bármit is hozzáadna a 2013-as évéhez. Minden esetre nagyon meglepne, ha önerőből elbánna Vettellel, Alonsoval és Räikkönennel. De nem bánnám, ha meg tudna lepni, ezt is elárulom. Úgyhogy, hajrá, "öregem"!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: