DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Méhes meglátása: Hamilton és a csodák

Amikor arról megy a vita, hogy vajon Vettel vagy Alonso érdemelte volna-e meg jobban a 2012-es vb-címet, mindig visszakérdezek: és Hamilton?

A britek fenegyereke ugyanis remek szezont tudhat maga mögött, de mivel végül csak 4. lett a bajnokságban, róla hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Holott Hamilton teljesítménye több szempontból is rendkívüli volt. Először is ott volt a 2011-es krízise, amikor különböző magánéleti gondok miatt egy elég gyatra évet produkált, és kapott is érte hideget-meleget. Még az őt amúgy dédelgető angol sajtó is a fejére olvasta, hogy ilyen hozzáállással nem fogja sokra vinni. És az első jó pont, hogy Hamilton értett a szóból. Úgy összeszedte magát, hogy vezetésileg 2012-ben gyakorlatilag nem hagyott kivetnivalót a teljesítményében. Sőt, az érettség bizonyos jelei mutatkoztak abban, ahogy az év elején polepositionjai ellenére megelégedett a 3. helyekkel, szépen gyűjtögette a pontokat. Később meg, amikor lehetett, nyert is, még hozzá nem kevésszer: csak Sebastian Vettel szerzett nála több győzelmet 2012-ben - Vettel 5-ször, Lewis 4-szer haladt át az 1. helyen a célvonalon. A Hungaroringen és Monzában leiskolázta a mezőnyt, és főképp leiskolázta azt a Buttont, akit a 2011-es teljesítménye alapján már az új Alain Prostnak kiáltottak ki egyesek, és amúgy az "™12-es bajnokság nagy esélyesének számított - aztán igazából 3 győzelme ellenére nem volt sehol sem. Hamilton évada ugyanis nem csak győzelmei és dobogós helyezései miatt emlékezetes, hanem az elpackázott lehetőségek miatt legalább annyira. Ami meg egy az egyben a McLaren számlájára írandó. Az év első felében a temérdek elbaltázott kerékcsere, amin helyezések múltak; majd a két különösen fájó, szingapúri, illetve koreai lerobbanás - az 1. helyről kiesnifájóbb lehet mindennél. A brazíliai, Hülkenberggel való ütközés már csak a hab volt ezen a keserűvé vált tortán.



Persze, hogy minderre jó válasz volt-e a részéről, hogy búcsút intett az őt felnevelő wokingi csapatnak, és átállt a Mercedeshez? E pillanatban csak a kétkedés hangján szólhatunk ez ügyben. Amióta 2007-ben megérkezett a F1-be, minden évben nyert legalább 2 futamot, és többé-kevésbé a vb-címért hajtott, összeszedett 25 pole-t" A legnagyobb feladat ennek fényében az lesz, hogy tudja elviselni, hogy majd 10. vagy 12. helyről indul, és jó képet kell vágjon egy 5-6-7-8. helyhez is. De lehet, hogy nem is így lesz. Mert mindig vannak csodák. És Lewis Hamilton képes efféle csodákra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: