DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Méhes meglátása: Kimi, aki tudja

Vettel ide, Alonso oda, a 2012-es szezon igazi szenzációja Räikkönen volt. Minden együtt, a visszatérése, a vezetése, a győzelme, a dumái.

Világbajnoki cím 2007-ben a Ferrarival, ráunás a F1-re 2009-ben, ralli 2010-11-ben, majd újbóli porondra lépés, ezúttal a Lotusszal.

Dióhéjban ez az utóbbi öt év története a finn klasszis részéről.

És akkor jöhetett 2012.



A Lotus megépített egy közepesen jó gépet, az E20-ast, amivel úgy lett 3. a bajnokságban, hogy maga mögé utasította mindkét mclarenest és második számú red bullos Webbert is. Nem csoda: mind a 20 nagydíjat befejezte, és csak egyszer nem szerzett pontot, Kínában. Hétszer állt dobogón, majd a szezon végén jött a híres Abu Dhabi-győzelem.

Räikkönen megbízható volt, ügyes, teljesen elhomályosította az amúgy ügyes Grosjeant, és amikor lehetett, nyomta, ahogy a csövön kifért. Elképesztő előzéseket mutatott be, miközben semmi sem hozta ki a sodrából, szokás szerint. Kivéve saját versenymérnöke, akinek okító szavai iránt egyre kevesebb toleranciát mutatott, és amikor arra próbálta figyelmeztetni, hogy melegítse a gumikat a biztonsági autós fázisban, egyszerűen beszólt neki: - Azt csinálom most is, tudom, mi a dolgom, hagyjál már békén!

És abszolút igaza volt.

Kimi tudta, mi a dolga. Egy-egy 2. hely után, amikor bárki ugrált volna a boldogságtól, ő elmotyogott valamit az orra alatt, hogy nem érti, mért kéne örülnie, ő végre győzni szeretne. Aztán, amikor meg nyert az Emirátusokban, kijelentette, nem fog ugrálni örömében, mert már sokkal előbb kellett volna győzniük, és különben is, ez a győzelem is csak olyan, mint az eddigi többi győzelme...

Szóval, nehéz kibillenteni egyensúlyából - de mintha mindebben már lett volna némi tudatosság is. Mintha rájött volna, hogy ez a karakter hihetetlenül népszerű, és voltaképp nyugodtan hozhatja eredeti formáját, akár rá is tehet egy lapáttal a blazírtságra - annál menőbb lesz. Minden esetre a végén már a Lotus is rájátszott erre a "kincsre": érdemes megnézni a youtube-on azt a karácsonyi üzenetet, amit Kimivel vettek fel (Merry Christmas, Kimi Räikkönen Style) - és nem kellett hozzá különleges színészi alakítás.

Ha azt mondjuk, a Forma-1 a sport mellett szórakozás is, tán hihetetlen, de Kimi Räikkönen egyszerre az egyik legjobb pilóta és showman.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: