DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Valencia és India is végleg eltűnhet a naptárból?

Két olyan versenypálya sorsa is kérdéses, amelyek nemrég még nagy tervekkel csatlakoztak a Formula-1-es naptárhoz. Valencia és India helyzetét nem csak az új érkezők, hanem pénzügyi gondok is hátráltatják.
Az már idén kiderült, hogy a két spanyol pálya, Barcelona és Valencia közötti évenkénti rotációs rendszer egyelőre nem fog működni, hiszen az utcai verseny szervezői nem szívesen költenek újabb összegeket az egyébként sem túl népszerű kikötői vonalvezetés rendbehozására.

Noha az El Pais spanyol lap nemrégiben arról értesült, hogy kezdeményezések születtek a pálya megmentésére, Valencia polgármestere, Rita Barbera rámutatott, hogy a befektetések nem az utcai helyszínt, hanem a várostól 26 kilométerre található Ricardo Tormo pályát célozzák. "Valencia költségvetése a valenciaiaké" - hangsúlyozta.

Még nagyobb csalódást kelthet azonban az Indiai Nagydíj eltűnése, amely idén októberben még csak harmadszor látja majd vendégül a mezőnyt. A jövő évben a helyi szigorú adózási feltételek és az új érkező pályák miatt már biztosan nem kerül megrendezésre az esemény, de Bernie Ecclestone rámutatott, elsősorban nem a versenynaptár bővülése miatt esik nehezére zöld utat adni az országnak.

"Indiával egy nagyon egyszerű problémánk van" - idézi a nem túl optimistán nyilatkozó 82 éves üzletembert a Sportbusiness International. "A rúpia nagyon gyorsan romlik, szóval politikai dolgok játszanak közre. Jövőre nem utazunk el oda, de talán később még lehetőségünk lesz rá."

A mezőnynek és Ecclestone-nak mindenesetre nem kell aggódnia néhány esetleges helyszín kiesése miatt, hiszen a jövő évi előzetes naptár már így is 21 versenyt tartalmaz, ami több annál, mint amit a felek korábban maximumként kijelöltek.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: