DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Forradalmi újítás: Az évadzáró futam dupla pontot ér

Újszerű szabályváltozást hagyott jóvá a Formula-1 Bizottság és az F1 Stratégiai Csoport hétfői ülése során. A következő évtől kezdve az évadzáró futamokon az első tíz helyen végző pilóták a hagyományosan kiosztott pontontok kétszeresét kapják meg.

A javaslattal a Stratégiai Csoport állt elő néhány hónappal ezelőtt, azzal a céllal, hogy növeljék a szezonzáró futamok fontosságát. A Motorsport Világtanács múlt heti ülésén felhatalmazta az istállók tagjait tömörítő szervezetet, hogy döntsön ebben a kérdésben, a mostani gyűlésen pedig zöld utat adtak az újításnak.



Ennek értelmében már a 2014-es szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj is kétszer akkora jelentőséget kap majd, mint a szezon összes többi versenye. A győztes 25 helyett 50 pontot kap, a második helyezett 36-ot, a harmadik 30-at, és így tovább egészen a 10. helyezettig.

A szabály mind az egyéni, mind pedig a konstruktőri pontversenyre vonatkozik. Az FIA közleményben erősítette meg, hogy a módosítás azt a célt szolgálja, hogy a bajnokságok lehetőleg minél később dőljenek el.

Az elmúlt öt év során csak a 2010-es és a 2012-es egyéni küzdelem húzódott el egészen az utolsó futamig. Azonban ha ez a duplapontos rendszer érvényben lett volna, a közelmúltban a 2008-as és a 2012-es bajnokság is más végeredménnyel zárul. Előbbi évben Felipe Massa elegendő pontot szerzett volna győzelmével ahhoz, hogy maga mögött tartsa Lewis Hamiltont, míg tavaly Interlagosban Fernando Alonso szerezte volna meg a végső sikert Sebastian Vettellel szemben.

Ez a módosítás mindenképpen más megvilágításba helyezi majd az elkövetkező szezonok hajráit. Az viszont minden bizonnyal sokáig vita tárgyát képezi majd, hogy jogosan ruháznak-e fel egy versenyt a többinél nagyobb fontossággal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: