DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Rosberg: Hamiltont segítheti több tapasztalata, de nem aggódom

Bár Nico Rosberg egy évvel korábban érkezett a Formula-1-be, mint Lewis Hamilton, eddigi nyolc szezonja során soha nem végzett a 6. helynél jobb pozícióban az év végi összesítésben, miközben a brit sosem végzett a top5-ön kívül. A kiélezett bajnoki véghajrákról Hamilton sokkal több tapasztalattal rendelkezik, de Rosberg nem aggódik emiatt.

"Igen, neki valóban sok tapasztalata van hasonló bajnoki küzdelmekről, és ez talán segíthet neki az idei végjátékban, de ez olyasvalami, ami miatt egyáltalán nem aggódom" - fogalmazott Rosberg, aki Formula-1-es pályafutása megkezdése előtt a Formula BMW-ben és a GP2-ben is volt bajnok, úgyhogy azért van némi elképzelése arról, hogyan kell győztesen megvívni egy-egy bajnoki címért folyó párharcot, még ha speciel az F1-ben erre most először is van lehetősége és módja.  

 

Sőt, ha Rosberg F1-ig vezető útját megnézzük, azt látjuk, hogy a német valójában mestere annak, hogy amikor van esélye, akkor azt két kézzel megragadja. Sosem lett 2. vagy 3. egy bajnokságban - ha volt lehetősége nyerni, akkor nyert. Ebből a szempontból akár előnyben is lehet Hamiltonnal szemben, akinek igaz ugyan, hogy az F1-ben sokkal több tapasztalata van hasonlóan kiélezett bajnoki küzdelmekről, ám ezek közül több a negatív eredménnyel zárult tapasztalat, mint a pozitív.



Massa tudna mesélni Rosbergnek, hogy lehet az utolsó futamon elbukni a vb-t Hamiltonnal szemben

 

2007-ben a brit egy ponttal csúszott le a világbajnoki címről Kimi Raikkönennel szemben, aki a szezonzáró futamon énekelte ki a sajtot a szájából. 2008-ban aztán az ő javára döntött az egy pontos különbség Felipe Massával szemben, 2010-ben pedig csak matematikai esélye volt a bajnoki címre az Abu Dhabiban rendezett szezonzárón, és végül a 4. helyen végzett az összetettben. Minden tapasztalat tapasztalat, de nehéz elképzelni, hogy Rosberg kevesebb hasznos tudásra tett szert a középmezőnyben harcolva, mint Hamilton az élmezőnyben.

 

"Én csak a saját dolgomra koncentrálok" - folytatja a német, aki jelenleg 22 pont előnnyel vezeti a bajnokságot mercedeses csapattársa előtt. "Lewis egy erős versenyző, megvannak a maga erősségei és gyengéi, de én csak a saját feladatomra összpontosítok a saját csapatommal, és megpróbáljuk a legtöbbet kihozni magunkból."

Rosberg végül hozzátette, nem nyomasztja a bajnoki címért folyó csata, sokkal inkább feldobja a tény, hogy versenyről versenyre egy győztes autót vezethet, mivel korábban ez soha nem adatott még meg neki az F1-ben.

 

"Soha nem élveztem még ennyire ezt a sportot, mint most, mert tudom, hogy minden versenyen egy olyan autó van alattam, amivel megszerezhetem a pole-t és a győzelmet. Nagyon különleges érzés tudni, hogy bárhová megyünk, miénk a domináns autó. Ez csak tovább növeli az élvezeti értéket. Jelen pillanatban ez az uralkodó érzés bennem, és ennek köszönhetően csak a jelenre tudok koncentrálni. Szingapúrba is győzni megyek, nem csak pontokat gyűjteni" - tette nyilvánvalóvá Nico.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: