DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Elégedettek Verstappennel első igazi tesztjén

Max Verstappen néhány héttel ezelőtt már vezetett Forma-1-es autót egy rotterdami bemutatón - előtte Rockinghamben hangolódott a 2011-es Red Bullra -, ma pedig első valódi tesztjén vett részt, az olaszországi Adria versenypályán.

 A 16 esztendős holland a Toro Rosso 2012-es konstrukcióját vezette, nem kevesebb, mint 148 kört teljesítve a 2,7 kilométeres aszfaltcsíkon - ez azt jelenti, hogy megtette a szuperlicensz megszerzéséhez szükséges távot. Bár a rotterdami utcai parádé az ifjú versenyző számára kínosan végződött, buta szituációban törte össze autóját, ezúttal mindenki különösen elégedett volt vele. Steve Nielsen, a Toro Rosso sportigazgatója úgy nyilatkozott, a fiatal versenyző olyan benyomást tett rá, mintha már hosszú ideje versenyezne Formula-1-es autókkal. "Egy hibát sem követett el egész nap" - mondta a szakember.

 

"Vártam az első próbám F1-es autóval egy valódi versenypályán, és igazán élveztem" - nyilatkozott Verstappen. "Megszokhattam az összes gombot a kormányon, azt hiszem, minden jól ment. Várom, hogy amint lehet, ismét Formula-1-esbe ülhessek."

 



A teszten jelen volt Xevi Pujolar, Jean-Eric Vergne versenymérnöke is, aki jövőre a francia utódjával fog együtt dolgozni. "Max intermediate gumikon kezdett, és felvette a sebességet, nem követett hibákat. Különböző procedúrákat vettünk át, amelyek egy versenyhétvégén megszokottak" - ecsetelte Pujolar a programot. "Nagyon összeszedett volt, precíz és gyorsan tanult, nem kérdezett sokat. Amint fel tudtuk rakni a slick abroncsokat, szárazon is hozzászokott az autóhoz, és felépítette a sebességét. Közben különböző üzemanyagszinteket próbáltunk ki, időmérős és versenykörülményeket utánoztunk, hosszabb és rövid etapokat kombináltunk. Első naphoz képest nagyon meggyőző volt."

 

Verstappen a szezon utolsó versenyein nagydíjhétvégék pénteki szabadedzésein is autóba fog ülni. Hogy pontosan melyik versenytől fogva, az még nem ismert, de lehetséges, hogy már október elején, Japánban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: