DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Visszapillantó tükör - Ez történt Németországban

Két héttel korábban a Brit Nagydíjon Lewis Hamilton tudta megnyerni hazai futamát Nico Rosberg kiesését követően, most pedig fordult a kocka - Hockenheimben Rosberg sétált be szinte ellenfél nélkül a célba, miközben a britnek a mezőny végéről kellett felzárkóznia.

A Német Nagydíjat zűrzavaros napok előzték meg a színfalak mögött, hiszen az FIA váratlanul megkérdőjelezte a legalitását egy az autók hasmagasságát szabályozó technikai elemnek, a FRIC-nek, amelyet a csapatok többsége már évek óta használt. A kizárás veszélyétől félve minden résztvevő eltávolította autójából a kérdéses rendszert, és noha sokan úgy vélték, ez a Mercedest érintheti majd leghátrányosabban, az erőviszonyokban végül nem történt szembetűnő változás: a német márka autói továbbra is uralták a pályát.

 

Az időmérőn Rosberg és Hamilton számára egy újabb közös első rajtsor nézett ki, ám ismét bizonyítást nyert, hogy a Mercedes hiába gyors, a megbízhatósága még koránt sem tökéletes. Hamilton egy fékhiba után a gumifalban találta magát, majd váltócsere miatt csak a 20. rajthelyre állhatott fel, miközben csapattársa megszerezte a pole-t a két Williams, Valtteri Bottas és Felipe Massa előtt.

 

Massát ismét balszerencse érte, hiszen az első kanyarban összeakadt Kevin Magnussen McLarenjével, a Williams pedig ezáltal a levegőbe repült, és csak szaltózás után állt meg a bukótérben. A brazil sértetlenül szállt ki, de egy újabb erős eredmény lehetőségétől esett el.

 



A verseny során a hátulról felzárkózó Hamilton nyújtotta a legtöbb látványosságot, aki egyes autókon könnyedén, másokon, mint például Daniel Ricciardón és Kimi Raikkönenen csak kisebb csata után tudta átverekedni magát. Persze nem ment minden simán, hiszen egy féktávon a finn autójával össze is ért, majd később Jenson Button McLarenjének koccanva letört egy darabot a Mercedes első szárnyából, amikor azt hitte, korábbi csapattársa keményebb védekezés nélkül akarja őt elengedni.

 

Tíz körrel a vége előtt Hamilton már dobogós helyen állt és Bottast szorongatta a második pozícióért, a gumijainak állapota és a Williams magas végsebessége miatt azonban már nem tudott mit kezdeni a zsinórban harmadik futamán a pódiumon végző fiatal finnel. Rosberg persze ekkor már messze járt az élen, és különösen erőltetnie sem kellett az autóját ahhoz, hogy kényelmesen bevigye azt a célba, idei negyedik győzelmét szerezve. A rajt óta 17 pozíciót javító Hamilton így is elégedett lehetett a harmadik hellyel, hiszen hátránya csak 14 pontra nőtt a bajnokságban.

 

A Red Bull és a Ferrari már a Williamsszel sem tudta tartani a lépést, így ezen a futamon csak a 4. helyért harcolhattak egymással. Ez Sebastian Vettelé lett, aki mögött a célvonalig tartó kiélezett küzdelemben Fernando Alonso le tudta gyűrni Ricciardót.

 

A másik Ferrarival Raikkönen ezúttal is kimaradt ebből a küzdelemből. A formáját továbbra sem találó, és a hétvégén néhány technikai gonddal is küzdő finn csak a 11. helyen ért célba, így a pontszerzésről is lecsúszott.  

 

A futam során két hajmeresztő pillanat borzolta a kedélyeket - Danyiil Kvjatnak rohamtempóban kellett elhagynia kigyulladt Toro Rossóját, Adrian Sutil pedig a célegyenesre ráfordulva pördült meg és ragadt a pálya közepén, ám sokak meglepetésére a versenyirányítás nem küldte be a biztonsági autót.

 

Rosberg azonban különösen örömteli napokat élt meg ezekben az időkben, kezdve azzal, hogy az előző hétvégén a német válogatott megnyerte a futball világbajnokságot. Azóta megnősült, szerződést hosszabbított a Mercedesszel, most pedig az élről rajtolva simán megnyerte hazai futamát.

 

A Német Nagydíj végeredménye:

 

 

# Versenyző Csapat Idő Kör
1 Nico Rosberg Mercedes 1:33:42.914 67
2 Valtteri Bottas Williams-Mercedes +20.7  67
3 Lewis Hamilton Mercedes +22.5  67
4 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault +44.0  67
5 Fernando Alonso Ferrari +52.4  67
6 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault +52.5  67
7 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes +64.1  67
8 Jenson Button McLaren-Mercedes +84.7  67
9 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +1 kör 66
10 Sergio Perez Force India-Mercedes +1 kör 66
11 Kimi Räikkönen Ferrari +1 kör 66
12 Pastor Maldonado Lotus-Renault +1 kör 66
13 Jean-Eric Vergne STR-Renault +1 kör 66
14 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari +1 kör 66
15 Jules Bianchi Marussia-Ferrari +1 kör 66
16 Kamui Kobayashi Caterham-Renault +2 kör 65
17 Max Chilton Marussia-Ferrari +2 kör 65
18 Marcus Ericsson Caterham-Renault +2 kör 65

 

Kiesők:
Adrian Sutil Sauber-Ferrari 47
Daniil Kvyat STR-Renault 44
Romain Grosjean Lotus-Renault 26
Felipe Massa Williams-Mercedes 0

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: