DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Visszapillantó tükör: Ez történt Kanadában

Nem sokkal azután, hogy sokakban felmerült a lehetőség, a Mercedes megnyerheti a szezon összes versenyét, a széria megszakadt, technikai hiba akadályozta meg mindkét pilótát abban, hogy ismét a pódium legfelső fokára álljanak. Ki más használta volna ki a ritka lehetőséget, mint Daniel Ricciardo, aki feltette a koronát addig is parádés első Red Bullos szezonjára.

 

"Míg Monacóban minden az autó kezelhetőségéről szólt, addig Montrealban a csúcssebesség lesz a középpontban. Mindennek fényében érdekes lesz látni, itt hogyan boldogulunk majd a Mercedes-motorral felszerelt autók ellen" - nyilatkozta az első nyári nagydíj előtt Christian Horner, a Red Bull Racing főnöke, előre is felmentve csapatát az esetleges gyengébb teljesítmény alól. Az istálló a még mindig harmatos Renault-erőforrás miatt tartott a Gilles Villeneuve pálya egyeneseitől, ráadásul a Mercedes-motoros Williamsnek és a Ferrarinak is az elmúlt versenyek második legjobbjának bizonyuló Red Bullra fájt a foga. Emellett a címvédő csapat újabb kétes beszédtémák tárgya lett, azzal vádolták, hogy a szezon előtt titkos teszten vettek részt.

 



A szabadedzéseken a legtöbb, amit a csapat nyújtani tudott, Sebastian Vettel 3. helye volt a péntek délutáni gyakorlásról. A négyszeres világbajnok többnyire gyorsabbnak bizonyult Daniel Ricciardónál, aki ugyanezt a gyakorlást csak a 12. idővel fejezte be, bokszutcában bemutatott előzésével pedig szezonja első figyelmeztetését is megkapta. A Mercedes és Ferrari hódította el a legjobb helyeket - az utolsó edzésen Felipe Massa a Williamsszel második lett -, Lewis Hamilton, a pálya specialistája (három futamgyőzelemmel és három pole-pozícióval, köztük az elsőkkel Forma-1-es karrierje során) a második és harmadik tréninget is behúzta.

 

Az időmérő edzésen meglepetés született, Nico Rosberg 0,079 másodperc különbséggel halászta el az első rajtkockát Hamilton elől - a brit ekkor még nem sejtette, mennyire peches pole-pozíció nélküli sorozata kezdődik el ezzel az edzéssel. A Williamsek elől Sebastian Vettel indulhatott, ismét legyűrte Ricciardót, aki a hatodik rajtkockát szerezte meg a futamra. A Q3-at utolsóként zárta - azaz vasárnap a 10. helyről indulhatott - Kimi Raikkönen, akinek már jövő évi menesztése is felmerült az időmérő után idei gyengélkedése hatására.

 

A 70 körös verseny rajtját már azzal a tudattal nézhették végig a nézők, hogy Montreal 10 évig még biztosan a versenynaptár része marad. Vettel rövid időre megelőzte Hamiltont, de hamarosan a két Mercedes-versenyző már 1-2 pozícióban suhant a messzeségbe. Bahrein után ismét csatára volt kilátás, a kiállások után a brit Rosberget is átugorta, röviddel ezután azonban, a verseny féltávja környékén Hamilton egy hibát vétett, így riválisa elment mellette. Hamilton hamarosan ismét levágott kanyarokat - mint kiderült, fékhibától küzdött, ami miatt végül a bokszutcába kormányozta Mercedesét.

 

Megdöbbentő módon szinte egy időben Nico Rosberg is műszaki gondokra kezdett el panaszkodni. A közel 20 másodperces előny rohamosan olvadt, a futam utolsó 20 körére pedig három üldözőt kapott a nyakába: Sergio Perez, Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel érte utol a bajnokság éllovasát, akikhez nem sokkal később Felipe Massa is csatlakozott.

 

Sergio Perez kivételes pozícióba került, a bahreini dobogó után nagyon is valósnak tűnt az esély, hogy megszerezheti a Force India első futamgyőzelmét. De annak ellenére sem tudott előzni, hogy jó párszor DRS-távolságba került. Ezt elégelte meg öt körrel a verseny vége előtt Ricciardo, aki átugrotta Perezt, két kör múlva pedig Nico Rosberget is. Amire a mexikói képtelen volt, ő megcsinálta: több mint 4 másodperces előnyt épített ki a futam végéig. Maga is alig hitte el, hogy ő az, aki meg tudta törni a Mercedes uralmát.

 

Rosberg a műszaki hiba ellenére bejött a második helyen, a dobogóra pedig Sebastian Vettel állhatott még fel. Újabb pofont kapott ebben az évben: nagy nehezen nyert a Red Bull, a sikert pedig nem ő szerezte meg. A Force India ígéretes versenye méltatlan véget ért: Perez az utolsó körben ütközött Felipe Massával, a latin-amerikai páros nagy erővel csapódott a gumifalba. Az ütközés hosszú napokig a fő beszédtémát szolgáltatta: a vélemények megoszlottak, ki hibázott, a versenybírák mindenesetre Perezt büntették egy öt rajthelyes szankcióval, aki Massától is megkapta a magáét. A dobogóesélyesek hibájának és pár jól időzített előzésnek köszönhetően Jenson Button, akinek a verseny nagy részében csak egy-két pont nézett ki, a negyedik helyre jött fel az év legjobbjának tartott futamon.

 

 

Nem a Massa-Perez ütközés volt a verseny egyetlen ilyen jellegű incidense: az első körben Max Chilton ütötte ki csapattársát, Jules Bianchit. A kiscsapatokra rájárt a rúd, a Caterham kapcsán arról lehetett hallani, hogy Tony Fernandes anyagi nehézségei miatt a következő futamon már ott sem lesznek.

 

Lewis Hamilton második kiesését szenvedte el a szezon során, míg Nico Rosberg még akkor is második tudott lenni, ha gondjai voltak - Barcelonában és Kanadában sem akadályozták meg a műszaki problémák attól, hogy a pódiumon ünnepeljen. A brit versenyző ezzel tetemes, 22 pontos hátrányba került a bajnokságban. A váratlan balszerencse-sorozat, kiegészülve azzal, hogy Rosberggel ellentétben továbbra sem kapott szerződést a következő évre, felszította a találgatásokat: első ízben kezdtek beszélni arról, hogy a 2008-as bajnok visszatérhet régi sikerei helyszínére, a 2015-ben már Honda-motorokkal felvértezett McLarenhez.

 

 

A futam végeredménye:

 

1. Daniel Ricciardo Red Bull
2. Nico Rosberg Mercedes
3. Sebastian Vettel Red Bull
4. Jenson Button McLaren
5. Nico Hülkenberg Force India
6. Fernando Alonso Ferrari
7. Valtteri Bottas Williams
8. Jean-Eric Vergne Toro Rosso
9. Kevin Magnussen McLaren
10. Kimi Raikkönen Ferrari
11. Sergio Perez Force India
12. Felipe Massa Williams
13. Adrian Sutil Sauber
14. Esteban Gutierrez Sauber
Kiestek:  
  Romain Grosjean Lotus
  Danyiil Kvjat Toro Rosso
  Lewis Hamilton Mercedes
  Kamui Kobayashi Caterham
  Pastor Maldonado Lotus
  Marcus Ericsson Caterham
  Max Chilton Marussia
  Jules Bianchi Marussia
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: