DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Raikkönen, Vettel és Maldonado az év vesztesei

A hosszútávú versenyzés legendás alakja és korábbi F1-es résztvevő, Allan McNish a BBC Sport weboldalán megjelenő rovatában a 2014-es év eddigi veszteseit sorolta fel, három nevet kiemelve.

McNish a listát rögtön a Ferrari korábbi világbajnokával, Kimi Raikkönennel kezdi. A történet 2012-ben, kétéves ralis kitérő után kezdődött. Raikkönen az anyagilag már akkor sem túl jól álló Lotus csapattal ért el lenyűgöző eredményeket. "Raikkönen imidzse szárnyalt, köszönhetően a "™Leave me alone, I know what I"™m doing"™ (Hagyjatok békén, tudom, mit csinálok) megjegyzésének is a csapatrádióban, amit akkor tett, amikor Abu Dhabiban elért győzelme felé haladt. Az átigazolás a Ferrarihoz tökéletesnek tűnt" - írja McNish, aki 2002-ben a Toyotával volt a száguldó cirkusz tagja.

 

A rajongókat a szezon előtt az a kérdés foglalkoztatta, a két kedvenc, Raikkönen és Fernando Alonso közül ki kerül majd ki győztesen. A Ferrari nem épített könnyen kiismerhető autót, de a kérdés már az első versenyeken meg lett válaszolva. "Kiesése Magyarországon az időmérő első szakaszában pedig sok tekintetben összefoglalta szezonját. A Ferrari túlságosan bízott abban a szimulációs adatok alapján, hogy Raikkönen továbbjut, de a kiesés valódi oka az, hogy sokkal lassabb volt Alonsónál - 0,7 másodpercet tett ki a különbség."

 

 



A BBC szakértője azért kiemeli, Alonso otthon van a Ferrarinál és maga köré építi a csapatot - ennek ellenére mégis ő az, aki rendszeresen az autón felüli eredményeket szállít, ez pedig még negatívabb fényben tünteti fel Raikkönent.

 

"A világ Sebastian Vettel lábai előtt hevert a tavalyi szezon végén" - folytatja McNish. A négyszeres világbajnok különleges okból kerülhetett fel a listára, ez pedig Daniel Ricciardo. McNish segítségül hívja a statisztikát: az ausztrál átlagos kvalifikációs pozíciója 4,2, a németé 6,2, a fiatalabb Red Bullos sokkal előrébb áll a bajnokságban és két versenyt megnyert már.

 

 

"Vettel a győzelemhez szokott hozzá. Nincs igazán tapasztalata semmi másban. Mindig olyan autója volt, amely jó szolgálatot tett neki. A helyzet hirtelen megváltozott. Küzdenie kell, a középmezőnyben pofozkodni és hozzászoknia a megváltozott körülményekhez, ez pedig nem sikerült neki elég gyorsan." McNish mindenesetre nála látja a reménysugarat: "Nem veszítette el, amivel rendelkezett. Végre vannak jelek, hogy Vettel ismét a dolgok fölé kerekedhet."

 

És végül a listán szerepel Pastor Maldonado is, aki tavaly szenvedett a Williamsszel, így dörzsölhette a tenyerét, hogy a rendszeresen dobogós Lotusszal kötött szerződést. Csakhogy amíg a Williams újra megtalálta az élre vezető utat, a Lotusnak sikerült a legrosszabbul felkészülnie az új szezonra. "A serpenyőből egyenesen a tűzbe ugrott" - összegzi helyzetét röviden, de találóan McNish.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: