DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Esélytelen a 2013-as feltámadás megismétlése a Saubernél

A Sauber mélypontra került, és a csapatnál egyelőre nem is látják a kiutat a helyzetből. Esteban Gutierrez pedig egy olyan csodás fordulat eljövetelét sem tartja valószínűnek, amelynek köszönhetően a tavalyi év közepén megtáltosodott az istálló.

Mialatt már a Marussiának is sikerült feliratkoznia a pontszerzők közé, a Sauber neve mellett idén még mindig nulla egység áll. A csapat nem tudott kellően felkészülni a szezon új kihívásaira, helyzetüket pedig a Ferrari hajtáslánca csak tovább nehezíti.

 

"A magyarázat nagyon egyszerű a problémákra: az autó nem rendelkezik elég leszorítóerővel, a hajtásláncot illetően pedig nincs lehetőségünk változtatásra a szezon során" - mondta el őszintén a tényeket a csapat mexikói pilótája, Esteban Gutierrez. "Emellett pedig nincs is akkora költségvetésünk, mint a nagy csapatoknak, így nem tudunk mindent hirtelen megváltoztatni. Jelenleg kockázatot kell vállalnunk, próbáljuk felfedezni az autót, különféle megközelítéseket használunk, mivel leragadtunk egy szinten."

 

A Sauber tavalyi szezonja, ha nem is ennyire gyengén, de szintén a várakozások alatt kezdődött, hiszen Nico Hülkenberggel is csak elvétve tudtak bekerülni a pontszerzők közé, ám amikor a Pirelli a Brit Nagydíj után óvatosságból változtatott a gumik konstrukcióján, az istálló hirtelen új lendületet kapott.

 



"Most nem történhet meg ugyanaz, mivel a tavalyi év nagyon különleges volt" - konstatálta Gutierrez. "A gumik megváltoztak a szezon közepén, aminek következtében szokatlan javulást értünk el, idén azonban nem számíthatunk ilyenre. Valójában nem is vagyunk túl messze attól, amit a szélcsatorna adatai mutatnak, szóval nem is igazán találhatunk olyat, ami hirtelen javíthatna a helyzetünkön. Tulajdonképpen az autó minden területén gyengék vagyunk, és azt kell mondanom, ennél már nem is lehetne rosszabb a helyzet."

 

A hétvégi Német Nagydíj előtt a csapat dolgát tovább hátráltatta, hogy az egyik autót szinte teljesen újjá kellett építeniük, miután a múlt heti silverstone-i teszten Giedo van der Garde összetörte azt.

 

Az istálló vezető pályamérnöke ezért vegyes érzésekkel értékelte a tesztet. "Egyrészt pozitív eredményeket értünk el a fejlődésünk szempontjából, másrészt viszont az összetört autó olyan pluszmunka elé állított minket, amire nem igazán volt szükségünk a Német Nagydíjra való felkészülés során" - mondta Giampaolo Dallara.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: