DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Lotus: Az új gumik bevetéséhez egy év tesztelés kellene

Silverstone-ban a Lotus elsőként segítette a Pirellit a 18 colos felnik tesztelésében, ám a gumicéggel ellentétben az enstone-i alakulat nem szeretné elkapkodni az új konstrukciók bevezetését.

A Pirellinél a teszt után azt mondták, jóváhagyás esetén akár már 2016-ra vállalni tudják, hogy ezekkel az új abroncsokkal lássák el a mezőnyt, amely szerintük mindenképpen jövőbemutató lépést jelentene a Formula-1-ben.

 

Ám az új abroncsszerkezet szinte az autó egészének működésére kihatna, aerodinamikailag teljes áttervezést igényelne, és a csapatok tudják, hogy ez a költségeket és az időt tekintve sem elhanyagolható mértékű feladat elé állítaná őket.

 

"A 18 colos gumik komoly hatással lennének az autó tervezésére, legalább egy évig tesztelni szeretnénk őket a szélcsatornában a bevezetés előtt" - jelentette ki a Lotus technikai igazgatója, Nick Chester. "A hasmagasságot és a teljes felfüggesztés kialakítását meg kellene változtatni, emellett pedig már maguknak a kerekeknek a kialakítása is számos módosítást igényelne. Mindenképpen érdekes kihívás lenne."

 



Az óvatosság mellett azonban istálló is egyértelműen támogatja ezt a jövőbeli váltást.

 

"A gumik nem csak az autó teljesítménye, hanem a kinézete szempontjából is fontosak" - mondta ezt már az enstone-iak helyettes csapatvezetője, Federico Gastaldi. "A rajongók, és különösen a gyerekek szempontjából jót tenne, ha az autókra ránézve azt mondanák, »wow, ez elképesztően néz ki«. Persze az is lényeges számunkra, hogy a technológia kapcsolatban álljon az autóiparral, de szükségünk lenne még valamire, ami ebből is kiemelkedik. Talán a még nagyobb méret lehet a válasz?"
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: