DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Hihetetlen hiba: Rossz versenyzőjét kérte megállásra a Sauber

A Sauber bokszcsapata egy rosszul felhelyezett kerékkel elrontotta Esteban Gutierrez első kiállását, de egy eltévedt rádióüzenettel egyúttal másik versenyzőjük, Adrian Sutil futamát is tönkretették.

Gutierrez a 12. kör végén állt ki a bokszba, de a csapat úgy indította útjára a mexikóit, hogy az autó jobb hátsó kerekét még nem rögzítették megfelelően. A szerelők azonnal észrevették és jelezték ezt a hibát a bokszutcai irányítóközpontnak, akik rádión igyekeztek értesíteni erről a pilótát is. Ám a nagy kapkodásban rossz gombot nyomtak meg, aminek a gyanútlanul körözgető Adrian Sutil itta meg a levét.

 

"Ami a vezetést illeti, remek versenyünk volt. Minden a tervek szerint ment, egészen az első kiállásom utánig" - magyarázta Sutil, aki egy körrel csapattársa előtt járt a bokszban. "Ekkor azonban hirtelen azt az üzenetet kaptam a rádión, hogy azonnal állítsam meg az autót. Ám mint kiderült, ezt az utasítást nem nekem, hanem Estebannak szánták. Miután ezt tudatták velem, azonnal folytattam a versenyt, de az eset miatt már elég nagy hátrányba kerültem."

 

Sutil a szükségtelen leparkolásával 8 másodpercet veszített abban a körben, és végül a 13. helyen, körhátrányban ért célba, tehát a pontszerzése valószínűleg nem ezen múlt.

 



A Saubernek azért sikerült időben eljuttatnia az üzenetet a megfelelő helyre is: Gutierrez megállt, még mielőtt visszatért volna a pályára, és a csapat rögzítette a kereket, ám ezzel már nem úszták meg, hogy a pilóta figyelmetlen útnak indítása miatt megbüntessék őket. Mivel az FIA az idei évtől különös szigorral kezeli az ilyen helyzeteket, a mexikóinak a futamon egy 10 másodperces stop&go büntetést kellett letöltenie, a következő futamon, Silverstone-ban pedig 10 hellyel hátrébb sorolják a rajtrácson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: