DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Daniel Ricciardo élete első győzelme

Egy egészen hihetetlen Kanadai Nagydíjon Daniel Ricciardo megszerezte Formula-1-es pályafutása első futamgyőzelmét. Rosberg második, Vettel harmadik, Lewis Hamilton nullázott.

Nagy bukással kezdődött és azzal is ért véget az idei világbajnokság hetedik futama, a Kanadai Nagydíj. A rajt után mindössze néhány száz métert tehettek meg a pilóták versenytempóban, Max Chilton ugyanis a hármas kanyarban elvesztette uralmát autója felett, és nekicsapódott a Monacóban a Marussia történetének első pontjait szerző csapattársának, Jules Bianchinak. A romeltakarítás idejére pályára kellett küldeni a safety cart, Chilton pedig karrierje 26. versenyén első ízben tapasztalhatta meg, milyen érzés idő előtt befejezni a futamot.



 



 

Az újraindítást követően Hamilton csak addig maradt a rajtnál őt megelőző Vettel mögött, amíg nem aktiválhatta a DRS-t, ezt követően simán lehagyta őt, és csapattársa nyomába eredt. Ezúttal kissé a fordítottját láthattuk, mint Bahreinben és Spanyolországban, ezúttal Hamilton tapadt szorosan Rosbergre, de nem tudta őt (tartósan) maga mögé utasítani. A verseny képe féltáv körül változott meg, amikor mindkét Mercedes egyszerre kezdett tempót veszíteni.



 

Lewis Hamilton hamarosan fel is adta a futamot fékhiba miatt, ekkor néhány másodpercig Felipe Massa tűnt a futam legnagyobb esélyesének, aki szép csendben odaért az első helyre - eggyel kevesebb kerékcserével, mint a Mercedesek. A csapatrádió alapján úgy tűnt, Massa nem is fog többet kiállni, ám hamarosan mégis a bokszba szólították, így Rosberg állt az élre, ám veszélyes tempóban közeledett rá az egy kiállásos taktikát tökéletesen kamatoztató Sergio Perez, így Rosberg, Hamilton és Massa után ezúttal ő tűnt a futam legnagyobb esélyesének.



 



 

Rosberg mögött egyre hosszabb vonat alakult ki, Perez nyomában jött a két Red Bull Ricciardo-Vettel sorrendben (a helycserére a második kiállásnál került sor kettejük között), majd idővel a kiállását követően remek tempót autózó Felipe Massa is felzárkózott mögéjük. Perez hiába volt többtucat körön át Rosberg nyomában, nem tudta őt megelőzni, a végére viszont teljesen elfogyott alóla a technika, így Daniel Ricciardo megelőzte őt.



 

Mint kiderült, ez lett Rosberg veszte. Az ausztrál pillanatok alatt végrehajtotta azt, ami a mexikóinak nem sikerült, megelőzte a Mercedest, és meg sem állt a célig. Csak egy kicsit lelassított, az utolsó körben ugyanis ismét pályára kellett küldeni a safety cart, miután Felipe Massa óriásit hibázott a célegyenesben, és belerohant Perez Force Indiájába. Az egész futamon szinte teljesen láthatatlan Jenson Button a negyedik helyen találta magát, Nico Hülkenberg pedig ismét ötödik lett, idén immár nem először.



 

A futam végeredménye:



 

1. Daniel Ricciardo Red Bull
2. Nico Rosberg Mercedes
3. Sebastian Vettel Red Bull
4. Jenson Button McLaren
5. Nico Hülkenberg Force India
6. Fernando Alonso Ferrari
7. Valtteri Bottas Williams
8. Jean-Eric Vergne Toro Rosso
9. Kevin Magnussen McLaren
10. Kimi Raikkönen Ferrari
11. Sergio Perez Force India
12. Felipe Massa Williams
13. Adrian Sutil Sauber
14. Esteban Gutierrez Sauber
Kiestek:  
  Romain Grosjean Lotus
  Danyiil Kvjat Toro Rosso
  Lewis Hamilton Mercedes
  Kamui Kobayashi Caterham
  Pastor Maldonado Lotus
  Marcus Ericsson Caterham
  Max Chilton Marussia
  Jules Bianchi Marussia

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: