DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Rosberg másodszor is győzött Monacóban

Nico Rosberg a pole-ból rajtolva maga mögött tudta tartani Lewis Hamiltont, így a tavalyi év után ismét őt intették le elsőként a Monacói Nagydíjon. A futam végén látási problémákkal küszkődő Hamiltonnak a leintéshez közeledve Daniel Ricciardo ellen kellett védekeznie. Vettel kiesett, a Marussia először szerzett pontot.

A rajt gond nélkül lezajlott, a kritikus első kanyart mindenki megúszta koccanás nélkül. Rosberg jól jött el, esélyt sem adva Hamiltonnak a támadásra. Lassú volt viszont Ricciardo elrugaszkodása, aki mellett csapattársa és Kimi Raikkönen is el tudott menni.



 



 

Ám csak a Mirabeau-ig kellett várni az első balesetre, ahol Sergio Perez Jenson Button McLarenjével ütközött, aminek következtében a Force India megpörgött és keresztbe állt a pályán - ez pedig éppen elég indok volt a biztonsági autó beküldésére.



 



 

Az újraindításnál Sebastian Vettel ütközött komolyabb problémába - autója látványosan lelassult, így a kör végén a bokszba hajtott, ahol nem is tudták megoldani a Red Bull gondjait. A címvédő még visszatért a pályára, de jelentése szerint a váltó továbbra is rakoncátlankodott autójában, ezért kénytelen volt kiállni a versenyből.

Az élen Hamilton egy pillanatra sem szakadt le Rosbergről, de előzésre nem volt lehetősége. Ők ketten ismét gyorsan elhúztak a többiektől, a harmadik helyen álló Raikkönentől és az őt üldöző Ricciardótól.



 

A Mercedes brit pilótája a bokszkiállásokban látta legnagyobb esélyét, de ez a reménye is elszállt, amikor a verseny egyharmadánál ismét pályára lépett a Safety Car, így a teljes élmezőny egyszerre állt ki kerékcserére. Az autók összegyűjtésére Adrian Sutil balesete miatt volt szükség, aki a mezőny végén végrehajtott néhány látványos előzés után megcsúszott az alagút kijáratánál, és a falnak csapódva összetörte autóját.



 



 

A Mercedesek között változatlan maradt a sorrend, Raikkönen versenye azonban itt kezdett rossza fordulni, ugyanis kiállása után összekoccant az egyik Marussiával, ami miatt defektet kapott, és újabb kerékcserét kellett végrehajtania.



 

A verseny második szakaszára fölpörögtek az események. Füstölő autóval kiesett Jean-Eric Vergne és Valtteri Bottas is, utóbbi a Loewsben leparkolva egy időre dupla sárga zászlókat idézve elő. Esteban Gutierrez nem sokkal később a Rascasseban pördült meg Sauberjével, miután érintőre vette a kanyar belső ívének korlátját.



 



 

Eközben Hamilton kezdett leszakadni Rosbergtől, s mint azt rádión hamarosan közölte csapatával, ennek az volt az oka, hogy valamilyen törmelék került a bal szemébe, ami miatt jelentősen romlott a látása. A Mercedes felkészült arra, hogy a brit esetleg kiállhat a versenyből, de Hamiltonnak nem fordult meg a fejében ilyen. Ricciardo mindenesetre megérezte az esélyt, így gyorsan felzárkózott riválisára, ám előzési közelségbe már nem tudott kerülni a leintésig.



 

Rosberg így végül kényelmesen nyerte meg zsinórban második évben is a Monacói Nagydíjat, a Mercedes pedig újabb kettős sikert ünnepelhetett. A dobogóra ismét Ricciardo állhatott fel, akit Fernando Alonso, Nico Hülkenberg és Jenson Button követett.



 

Az utolsó percekre is maradt még egy ütközés, amikor Raikkönen egy túlságosan merész támadást indított Kevin Magnussen ellen a hajtűben, de nem sikerült elfordulnia, így mindkettőjük a falba csúszott. Noha tovább tudtak menni, végül csak a dán jött be pontszerző helyre, aki a 10. lett.



 

A számos kieső ritka lehetőséget adott a két sereghajtó csapatnak arra, hogy történetük során először a pontszerzők közé kerüljenek. Ez a Marussiával Jules Bianchinak sikerült is, aki a 9. helyen ért célba. Vélhetően ezt a pozícióját akkor is megtarthatja majd, miután jóváírják neki azt az 5 másodperces büntetést, amit azért kapott, mert rosszkor töltötte le az előző 5 másodperces büntetést, amit pedig azért kapott, mert rosszul állt fel a rajtrácsra.



 



 

A Monacói Nagydíj végeredménye:

Hely Versenyző Csapat Idő/Különbség
1 Nico Rosberg Mercedes 1:49:27.661
2 Lewis Hamilton Mercedes +9.210
3 Daniel Ricciardo Red Bull +9.614
4 Fernando Alonso Ferrari +32.452
5 Nico Hülkenberg Force India +1 kör
6 Jenson Button McLaren +1 kör
7 Felipe Massa Williams +1 kör
8 Romain Grosjean Lotus +1 kör
9 Jules Binachi Marussia +1 kör
10 Kevin Magnussen McLaren +1 kör
11 Marcus Ericsson Caterham +1 kör
12 Kimi Räikkönen Ferrari +1 kör
13 Kamui Kobayashi Caterham +1 kör
14 Max Chilton Marussia +1 kör
Nem értek célba:
  Esteban Gutiérrez Sauber 59 kör
  Valtteri Bottas Williams 54 kör
  Jean-Éric Vergne Toro Rosso 49 kör
  Adrian Sutil Sauber 22 kör
  Daniil Kvyat Toro Rosso 9 kör
  Sebastian Vettel Red Bull 4 kör
  Sergio Perez Force India 0 kör
  Pastor Maldonado Lotus 0 kör

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: