DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az FIA 2015-re eltünteti a csúf orrokat az F1-ből

Az FIA mindent megtesz, hogy jövőre eltüntesse a legnagyobb jóindulattal is legfeljebb extrémnek nevezhető orrokat a Formula-1-ből.

Az idei évre megfogalmazott szabályok az orr csúcsát nagyon alacsonyra helyezték biztonsági okokból, ám ezt gyakorlatilag egyetlen csapat sem értelmezte úgy, ahogy azt az FIA-nál szerették volna, így meglehetősen érdekes kialakítások születtek, melyek ráadásul egyes vélemények szerint biztonsági szempontból sem kielégítőek.



 



 

Adrian Newey korábban azon aggódott, hogy a túl alacsony, széles orrok (mint amilyen a Ferrarié vagy a Mercedesé) egy utoléréses balesetnél becsúszhatnak a másik autó alá, míg a vékonyabb orrok kapcsán attól félnek, hogy ezek becsapódáskor letörhetnek, védtelenül hagyva az autó magasabb részeit. Ennek ellenére minden csapat orra átment az FIA kötelező töréstesztjén.



 

Az FIA szerint viszont biztonsági szempontból nincs gond az új orrokkal, ettől függetlenül jövőre a szabályok megfelelő átalakításával eltűnhetnek ezek az extrém megoldások a Formula-1-ből. Charlie Whiting nem is rejtette véka alá a véleményét, miszerint nem valami elégedett az idei orrkialakításokkal: "Sok csapat nem éppen olyan megoldással hozakodott elő, amilyet vártunk."



 



 

"Egyes részek kevésbé vannak kiépítve, mint akartuk, ám az orrok teljesen kiépített része is jelentősen alacsonyabban van, mint tavaly. Azt hiszem, átlagosan 200 milliméter lehet az eltérés a tavalyihoz képest. Persze nem pont úgy működött a dolog, mint ahogy szerettük volna, de így is sokat fejlődött a tavalyi évhez képest, a problémát pedig jövőre kezeljük."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: