Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. április 27. péntek
Gyorsasági (Gy)

Mátrai Hegyiverseny: Élesben először, másodszor

Így zajlott a 34. Mátrai Hegyiverseny szombati versenynapjának két futama. Folytatás Parádsasváron vasárnap!

Élesben

A mezőny megkezdte az éles versenyt, jó hír, hogy száraz pályán. A Hankook Racer Cup-ban továbbra is Boldzs Bence a leggyorsabb, 3:16,548-perccel nyerte az első, az eredménybe beszámító felfutást. A versenyhelyzet nála két másodperces javulást jelentett. A második helyre Kismarty-Lechner Gábor jött fel, Somogyi Márk, aki mindkét időmérőn a második legjobb időt futotta, most harmadik lett. György Gábor, Kovács Zoltán, és Takács Balázs a további sorrend.

A túraautók versenyében Nagy Norbert tett egy lépést a mai győzelem felé, 2:37,705 perccel megnyerte az első felfutást. Bódis Kálmán ezúttal a második lett (2:40,315) talán ebben az is közrejátszott, hogy a rajtnál várakoznia kellett, mert az előtte induló lengyel Duda pár kanyar után feladta a versenyt és lejött a pályáról. A harmadik helyet Turán Frigyes szerezte meg, úgy két másodperccel volt lassabb, mint Bódis. Mögöttük Gál Szabolcs, Jedlóczky L. Márk és Gáspár Csaba végzett.

A formaautók 13 órai rajtját megelőzte az az izgalom is, hogy elkezdett esni az eső, de mire a rajthelyre ért az első autó, elállt. Josef Beres jun. Most sem hagyott kétséget afelől, hogy ő a leggyorsabb a pályán, 2:26,875 perccel megfutotta a pálya mai eddigi legjobb eredményét. Mögé Milos Zmeskal érkezett, 39 másodperc hátránnyal.

A Hegyi Kupában Szekeres Péter megismételte a második időmérőn nyújtott teljesítményét, Strider Zoltán és Lángi Attila előtt első lett 2:52,113 perccel. Szekeres még tudott javulni több mint egy másodpercet. Szepesi Péter, Szabó Attila és Magda Róbert futott be utánuk.

Élesben, másodszor

Térültek-fordultak a versenyzők, és már másodszor is ott találták magukat a rajtvonalnál, hogy megküzdjenek a végső szombati győzelemért.

Boldizs Bence most sem adta alább, 3:15,312 perccel, egy másodpercet faragva első lett a második versenyfutamon a Hankook Racer Cup-ban. Somogyi Márk egy hellyel előbbre hajtotta a gépét, a második legjobb idővel végzett. A harmadik helyre Kismarty-Lechner Gábor hozta be Suzukiját.

A túraautók második tétre menő próbálkozásán Nagy Norbert ismét bebizonyította, hogy igen jól ismeri ezt a pályát, és hogy bátran oda is lép a gázra. 2:38,184  perces idejével igen jó esélye van arra, hogy megnyerje a mai napot, főleg, hogy Bódis Kálmán, Gál Szabolcs és Turán Frigyes is másodpercekkel mögötte van. Nagy Norbert győzelme tehát nem lehet kétséges, a mögötte lévő helyek elosztása lesz majd izgalmas a két felfutás eredménye alapján.

Josef Beres junior a mai nap utolsó felfutási lehetőségén még egy utolsó két tized másodpercet lereszelt az idejéből, 2:26,854-gyel futott be a formaautók versenyében - a nap legjobb eredménye mára ez marad. Versenytársa, Milos Zmeskal magára talált ezen a felfutáson, húsz másodpercet javult.

A Hegyi Kupában ismét előállt a Szekeres-Strider-Lángi sorrend az élen. Mindannyian javítottak az előző felfutáshoz képest.

Nagy Norbert szárazon is megvédte címét

A 34. HE-DO Mátrai Hegyiversenyen a túraautós Európa-bajnokság résztvevője, Nagy Norbert mindkét felfutásban a legjobb időt autózta a Seat Leonnal, és megnyerte a szombati futamot a túraautók kategóriájában, ezzel megismételte tavalyi, esős időben elért sikerét. A Zengő Motorsport recski születésű, huszonegy éves versenyzője végig tudott faragni idejéből. A 2016-os ETCC bronzérmes leggyorsabb felfutása 2:37,705 perc volt az 5410 méteres, tavaly teljesen felújított szakaszon.

A kategória további dobogós helyeiért nagy harc folyt, végül Bódis Kálmán szerezte meg a második, Turán Frigyes pedig a harmadik helyet.

Nagy Norbertet sebességben csak a szlovák Josef Beres jun. tudta megelőzni, aki 2:26,854-gyel döngetett végig a pályán a formaautók kategóriájában. Ideje nem csoda, a negyvenhét fős mezőnyben neki volt a leggyorsabb autója. Ezt a fergeteges időt tekinthetjük a tavaly felújított parádi pálya jelenlegi pályacsúcsának is.

A Hankook Racer Cup-ban Boldizs Bence egy percre sem engedte ki kezéből az irányítást, magabiztosan győzött mindkét felfutásban. A második helyre Somogyi Márk hozta be autóját, a dobogó harmadik fokára György Gábor állhatott.

A Hegyi Kupában szép versenyzéssel Szekeres Péter győzedelmeskedett 5:43,104 perces összidővel Strider Zoltán és Lángi Attila előtt.

A szombati nap végére harminchat autó maradt versenyben.

Nagy Norbert

Az előző körben 37-et mentem, most éreztem, hogy nem feszítettem annyira. Voltak benne olyan szituációk, ahol nem volt ezer százalék, hogy elfordulok. Gondoltam, jobb lesz egy picikét visszavenni – na, ez fél másodperc volt így.. Belül még lassabbnak tűnt egy fél másodperccel. Meg vagyok elégedve a mai eredményemmel, persze lehetne még forszírozni, de ez biztonságosabbnak tűnt, autót sem szeretnék törni. Holnap ha ugyanez lesz apálya, ugyanilyen gumikkal megyek majd.

Bódis Kálmán

Nagyon jó volt a mai nap, hála istennek nem esett, épségben felértünk, egyben vannak az autók, egy halom néző van, mindenki boldog, én is boldog vagyok, úgyhogy jól sikerült. Szerintem ha holnap is ilyen idő van, lehet javítani ezen az eredményen, de majd meglátjuk. Minden felfutásban más idő volt, fent hidegebb volt az aszfalt, éreztem, hogy tolja az orrát. Ahol valaki elesett, ott óvatosra vettem, így is tiszta sóder volt a pálya fönt a gyors S-kanyarban. De ez mindenkinek ilyen volt. Holnap nyomjuk.

Gáspár Csaba

Nagyon jó volt, szerencsére elállt az eső mire rajtoltam, elmentek a felhők. Az autót be tudtuk állítani, sajnos tavaly ültem benne itt Parádon utoljára, amikor szakadt az eső. Az első edzés katasztrofális volt, teljesen bizonytalan volt a hátulja, de hál’istennek a futóművet és a guminyomást be tudtuk lőni. Nekem kell fejlődni, mert nincs bennem kilométer. Érzésem szerint van ebben még pár másodperc. Ha a technika nem viccel meg bennünket, jobb lesz a holnapi nap, mint a mai.

Jedlóczky L. Márk

Elrontottam. Amit megbeszéltünk, az nem sikerült, többször elváltottam fent a pályán, rengeteg idő benne maradt, egy ötvenes időt tudtam menni, szerintem elúszott az egész napom ezzel. Holnap megpróbálok újult erővel nekivágni. A pálya megvolt fejben, de szokatlan volt az autó, mert nagyon erős, csak apálya határait próbáltam feszegetni. Estére összeszedem magam és holnap biztos lesz javulás.

Boldizs Bence

Tavaly sajnos nem mentem ezen a pályán. Idén pedig akkor, amikor múlt héten vasárnap eljöttünk az utcai autóval ide pályát bejárni. Nagyon tetszik, nagyon jó érzés, hogy nagyon sokan vannak a szalagkorlátok mögött. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, örülök, hogy sikerült négyből négyet megnyerni, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Holnap is szeretnék a kategória élén zárni. Minden felfutás után azt mondtam, hogy ennél jobb már nem lesz, mégis javultam egy-két másodpercet. Azt mondanám, hogy szerintem ebben már tényleg nincs több, de majd meglátjuk holnap.

Beres Josef jun.

Nagyon jó érzés az első napot legjobbként zárni. Este természetesen változtatni fogunk a futómű beállításán, mivel a Zóna Bajnokságban holnap van a két éles futam. De nagyon örülök, hogy itt lehetek, és kimondottan tetszik a pálya.

Zoltán Kevin

A pálya hibátlan volt, körről-körre melegedett a pálya, a kocsi teljesen hibátlan volt. A gumit egyszer rosszul választottuk meg, kicsit oda-vissza mentem a szalagkorláthoz, kicsit féltem is, de egyébként nagyon jó volt. Holnap szeretnénk az abszolútban is jól menni. Még nagyon sokat tudnék javítani. Ez az első versenyem itt, tavaly sajnos nem lett kész a kocsink. Az sem lett kész, amivel most szerettünk volna jönni, ezért a régivel indultam, de ez egy örök darab.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?