DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Gokart

Elindult a Hungarian Rotax Max Challenge

A nyolc fordulóból álló gokartos sorozat első állomása a felvidéki Dunaszerdahely volt, ahol március utolsó vasárnapján hét kategóriában avatott győztest a több szempontból is megújult széria.

Március 29-én Dunaszerdahelyen rendezték a Hungarian Rotax Max Challenge 2015-ös első fordulóját. A széria idei kiírása nyolc versenyhétvégéből áll, ebből öt egybeesik a közép-kelet európai bajnoksággal. A felvidéki nyitányt követően a Pannónia-Ring, a pachfurthi Speedworld, a kecskeméti Gokart Stadion, a csehországi Vysoké Mýto és a RabócsiRing fogadja a mezőnyt, mielőtt az utolsó két fordulóban ismét ellátogatnak Ostffyasszonyfára és Kecskemétre.

A 28 kanyarból álló, valamivel több mint egy kilométeres pályán vasárnap reggeltől délutánig zajlottak a programok, a DD2, a KZ2, a Rotax Max, a Rotax Max Junior, a Rotax Max Masters, a Rotax MicroMax és a Rotax MiniMax kategóriában is egy warm-upot, egy kvalifikációt, egy elődöntőt és egy döntőt rendeztek. A DD2-ben a legjobb rajthelyet megszerző Kovács Gábor Roland az elődöntőt, majd a döntőt is megnyerte Niki Kresse előtt, míg a dobogó alsó foka Fodor Gézáé lett a fináléban.

A KZ2-es kategóriában Nagy Milán és Volentér Balázs egyaránt egy első és egy második helyet szerzett, mindkét futam nagyon szoros versenyt hozott. A Rotax Max mezőnyében Ferencz Márk volt a leggyorsabb a kvalifikáción Mario Sebán előtt, s ez a sorrend az elődöntőben sem változott. Ferencz aztán a finálét is megnyerte, ezúttal viszont már Fodor Árpád végzett mögötte, míg Jerko Patrik harmadik lett.

A jóval népesebb, tizenegy tagú mezőnyt számláló Rotax Max Junior kategóriában Nicolas Schöll győzött Lukas Dunner előtt, míg a kvalifikáció legjobbja, Kovács Zsombor harmadik lett. A Rotax Max Masters kilenc versenyzője közül Ellenes László lehetett a legboldogabb, a MiniMax-versenyt Nagy Sándor, a MicroMax kategóriát pedig Filip Jenic nyerte. Utóbbiak mezőnye számára egyébként 40 új motort is vásároltak, melyeket az egyes versenyzőknek ki kell bérelnie.

A sorozat első idei versenyhétvégéje annak ellenére is sikeresen zárult, hogy a körülmények egyáltalán nem voltak ideálisak: az időjárás igen hideg volt, s olykor az eső is csepergett. Egyetlen negatívumot emelhetünk csak ki: a tavalyi jesolói szezonnyitón még mintegy 80 magyar és 50 külföldi induló volt, aminél a dunaszerdahelyi forduló nagyságrendekkel kisebb mezőnyt vonultatott fel.

A Hungarian Rotax Max Challenge egyébként komoly fejlődésen ment keresztül, többek közt új kamerarendszert is bevezettek, mely összesen nyolc kamerával figyeli a pályát, s ennek nagy szerepe van a döntéshozatalban is: ezek a felvételek a videobíró-rendszerhez hasonlóan ellenőrizhetővé, illetve visszakereshetővé teszik az ítélethozók döntéseit. Továbbá egy új, az F1-ben használthoz hasonló elektronikus zászlórendszerrel is bővült a sorozat felszereltsége.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: