DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Újabb neves márka tart a Formula-E-be

Miután a Renault, Audi és Citroen mellé az új szezonban a Jaguar is megérkezik, még egy, az elektromos sorozatba beszállni tervező márka nevét dobta be a szaksajtó: a Volvóét.

A Volvo – sportrészlege, a Polestar révén, ahogy a Citroen is DS-ként szerepel a Formula-E-ben – ebben az évben vágott bele komolyan a nemzetközi versenyzésbe, azzal, hogy csatlakoztak a túraautó-világbajnokság (WTCC) mezőnyéhez. A motorsport.com értesülései szerint ezzel nem elégszenek meg, és valamilyen kapacitásban a közeljövőben szerepelni akarnak a Formula-E-ben is. A döntés még az októberben, Hongkongban induló harmadik szezon előtt megszülethet.



A Volvo más gyártókkal együtt a Formula-E tanácsadói testületének tagja, ahova azért csatlakoztak, mert foglalkoztatja őket az egyre több márkát vonzó sorozat. „A műszaki fejlesztést illetően nem hoztunk semmiféle döntést, de ami a Formula-E perspektíváját illeti: azt hiszem, a gyártók annak a módját keresik, hogy megmutathassák, ők valóban gyártók. Jelenleg egységes a karosszéria és aero, a hajtáslánc terén azonban szabad verseny van. Nem készít sok gyártó saját elektromos hajtásláncot vagy akkumulátort, kihívást jelent fejleszteni ezt a technológiát, mivel egészen új” – beszélt a Formula-E vonzerejétől a Polestar alelnöke és motorsportfőnöke, Alexander Murdzevski Schedvin.

Hozzátette, a Volvónak jelenleg nincsen teljesen elektromos autója, hibrideket azonban gyártanak. A jövő viszont egyértelműen az elektromos technológiáé: „Idővel ezt akarják majd a vevők, akkor pedig egy olyan bajnokság sorába kell beállni, amely ugyanezen a technológián alapszik. Hogy öt év múlva ez formaautós, túraautós, vagy GT széria lesz, még nem tudjuk. Felkészülünk a spektrum minden részére” – mondta a motorsport.com-nak Schedvin.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: