DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

A Formula-E autói is önjárók lehetnek

Az elektromos versenysorozat első embere, Alejandro Agag újabb forradalmi ötletet agyalt ki a széria számára, amelyhez a technológiát a hamarosan elstartoló Roborace-ből vennék át.

A Formula-E az első olyan bajnokság, amelyben teljesen elektromos autókat használnak, de a sorozat szervezői nem állnak meg ennyinél, és folyamatosan újabb és újabb innovációs megoldásokkal rukkolnak elő. Pár hete nagy port kavart a bejelentés, amelyben közölték, hogy a következő években egy teljesen gépi vezérlésű, versenyzők nélküli bajnokság elindítását tervezik a sorozat betétfutamaként, ami az előkészületi időszak során a Roborace néven ismert.

_sbl0832



Aganak ugyan nincs olyan terve, hogy a Formula-E versenypályáiról valaha is száműzze az emberi tényezőt, ám meglátása szerint ez a bajnokság is beültethetné az önvezérlésű technológia demonstrálását a hétvégéibe, ha máshol nem is, legalább a futamok megkezdése előtt.

„Talán a Formula-E autók is kivezethetik önmagukat a rajtrácsra, a versenyzők pedig eközben csak kisétálnának és interjút adhatnak útközben. Szerintem ezt a technológiai átmenetet elég hamar meg tudnánk valósítani” - ecsetelte a Reutersnek.

„Csak nemrég fogalmazódott meg bennem ez az ötlet, hiszen tényleg megvalósítható lenne, hogy az autók maguk állnak fel a rajtrácsra, aztán a pilóták beülnek és elkezdik a versenyt. Ez a technológia a jövőben már egyébként is minden autóban jelen lesz.”

Bár a következő években valószínűleg egyre több jövőbe mutató technológia fog megjelenni a Formula-E-ben, Agag szerint nem kell félnünk attól, hogy akár ebben, akár más jelenleg futó sorozatban az önvezérlő megoldások kiszorítanák a versenyzőket a volán mögül.

„Az emberek mindig versenyzőket akarnak majd látni a pályán. Az önjáró autók megjelenése egyáltalán nem jelenti a motorsport halálát. A motorsport örökké velünk lesz. Már a római idők előtt is versengtek egymással az emberi lények, és ez nem is fog változni” - nyugtatta meg az aggódókat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: