DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Megszűnik a Brit Formula-3

A sorozat promótere szerint nincs rá esély, hogy az 1979 óta létező rangos utánpótlás-széria a következő évben folytatódjon, sőt, a Német F3-mal történő egyesülést is kizártnak tartja.

Peter Briggs, a sorozat promótere kijelentette, hogy az életben tartási kísérletek ellenére 2015-től nem lesz Brit F3-as bajnokság, 1978 óta először. Az utóbbi hónapokban több tárgyalás is folyt a német sorozat vezetőivel is egy közös sorozat létrehozásáról, ahol négy versenyt a britek, négy versenyt pedig a németek adtak volna a naptárba. Ami a csapatokat illeti, természetesen mindkét helyről érkeztek volna indulók.

A fő vita a technika körül adódott, hiszen a szigetországban 2012-es, míg a Németországban 2008-11-es specifikációjú járgányokkal versenyeznek, amit a kisebb német F3-as csapatot nem tartanak egyelőnek. „Az SRO [a Brit F3 promótere] mindent megtett annak érdekében, hogy mindkét nemzeti sorozat fennmaradjon, ám a német részről tanúsított ellentét lehetetlenné tette az együttműködést.” – említette Briggs. „Az FIA segített nekünk a licenszszabályok kérdésében, de ez nem fog működni, ha a német fél elutasítja a közös munkát. Nagyon szomorú” – tette hozzá.



Trevor Carlin – akinek jól menő F3-as csapata van – így nyilatkozott a helyzetről: „Milyen lehetőségek vannak? Azt reméljük, hogy ez rövid szünet lesz a Brit F3 életében, amely talán egyszer más formában újjáéled, de egyelőre az emberek nem mutatnak vágyakozást arra, hogy megcsinálják – az európai színtér átvételét. Szomorú, de az elmúlt három évben már voltak erre utaló jelek. Ez olyasmi, mint amikor a nagyapád a halálos ágyán fekszik, de még hat hónapig életben marad. Most éppen ez történik” – mondta a csapattulajdonos.

Briggs a széria esetleges jövője szempontjából borúlátó: „Soha nem lehet azt mondani, hogy nem gondoljuk újra az egészet, de ezt nagyon nehéz lesz helyreállítani.” Ennek ellenére Carlin optimista a jövőre érkező FIA Formula 4-es Brit Bajoksággal kapcsolatban. „A pilóták szeretnének Nagy-Britanniában versenyezni, ezért köztes utat választunk az MSA Formula és az FIA F3-as bajnoksága között. Erős motorsport-színtérre van szükség az országban, ami elvesztettünk akkor, amikor a Formula Ford, a Formula BMW és a Formula Renault is megszűnt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: