DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Kubica és di Resta a Hungaroringen vív meg a Williams üléséért

Robert Kubica még ebben a hónapban ismét a mogyoródi versenypályán fog tesztelni, miután a Williams úgy határozott, egy privát erőfelmérő keretében dönti el, neki vagy Paul di Restának adja-e a 2018-as versenyzői szerződést.

A súlyos sérülésből felépülő lengyel pilóta Formula-1-be való visszatérési törekvései az idei szezon során egy hullámvasúthoz hasonlítanak, hiszen míg egyik héten még esélyesnek tűnik a 2018-as kontraktusra, addig a következőn már úgy mozognak a szálak a háttérben, hogy hirtelen ijesztően távol kerül ettől. Most brit lapértesülések szerint úgy tűnik, egy éles, egymás elleni teszten fog végleg eldőlni, hogy találkozhatunk-e Kubica nevével a 2018-as rajtrácson, vagy a Williams jelenlegi tartalékpilótája, di Resta kapja meg az esélyt.

diresta_1



Miután a Renault-nál bezárultak előtte a kapuk, a 32 éves lengyel Nico Rosberg segítségével a grove-i istállónál kopogtatott - sikerrel. A csapat versenyzőt keres Lance Stroll mellé a jövő évre, és Kubica idei teszteredményei őket is meggyőzték. Először az volt a terv, hogy a szingapúri és a sepangi verseny között, egy Suzukában Stroll számára tartott privát teszten beültetik az átalakított 2014-es autóba a lengyelt is, hogy maguk is közelről megvizsgálhassák a teljesítményét, ám állítólag Strollék megvétózták ezt az ötletet, a kanadai pilóta apja ugyanis nem hajlott arra, hogy a teljes mértékben általa pénzelt gyakorláson más is autóba üljön.

Ez ismét egy kisebb csapást mért Kubica esélyeire, de a Williams már előállt a következő tervvel, amiről a Motorsport Magazine bennfentes riportere, Mark Hughes számolt be elsőként: a brit csapat egy szemtől szembeni csatában fogja kipróbálni a két esélyest, Kubicát és di Restát ebben a hónapban, a teszt helyszíne pedig a Hungaroring lesz.

A hírek szerint a mogyoródi látogatást egy rövidebb silverstone-i teszt is megelőzi majd, ezt viszont főként csak arra használják, hogy Kubica megismerkedjen a számára még új autóval. Szintén az átalakított 2014-es modellről van szó, hiszen a tesztekre vonatkozó szigorú korlátozások nem teszik lehetővé, hogy a csapatok idei autóval kedvükre körözhessenek a pályákon.

diresta-kubica

Di Resta és Kubica még 2009-ben. A mezőnyben éppen elkerülték egymást: a skót 2011-ben, a lengyel balesetét követően debütált, és úgy tűnik, jövőre sem lehetnek ott mindketten a rajtrácson.

Ezt követné pár nappal később a kétnapos hungaroringi teszt, ahol már egyenlő feltételekkel léphet pályára a két esélyes. Ráadásul ez az a helyszín, amelyről mindkettőjüknek vannak friss tapasztalataik F1-es autóval: di Resta itt ugrott be a beteg Felipe Massa helyére, és nyűgözte le a csapatot felkészülési lehetőség nélkül is, Kubica pedig pár nappal később próbálhatta ki a Renault-t. Az októberi teszt pontos dátuma még nem ismert*, de az értesülések szerint az első napon a lengyel, a másodikon pedig a skót fogja pályára vinni az autót, és a Williams kettőjük eredményeinek alapos összehasonlítása után dönt arról, ki elé tolja oda a 2018-as évre szóló versenyzői szerződést.

Stroll tehát biztosan marad a másik autóban, és bár korábban Massa elmondta, hogy ő is szívesen folytatná, úgy tűnik, hogy erre már nem kap újabb lehetőséget a csapattól, hacsak valami nagyon félre nem siklik mindkét új jelölt számára a teszten.

*FRISSÍTÉS: Az Autosport beszámolója szerint Kubica silverstone-i tesztjét jövő szerdán, október 11-én rendezik, a hungaroringi erőfelmérőre pedig október 17-18-án kerülhet sor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: