DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hivatalos: Csődbe ment a Manor

Összehívták az F1-es alakulat dolgozóit, akikkel közölték: a Manort üzemeltető cég csődeljárás alá került, és korlátozottak a lehetőségek, hogy ott legyenek a 2017-es rajtrácson.

A péntek délelőtt napvilágot látott hírek valósnak bizonyultak: csődeljárás alá került a Manor, pontosabban a Formula-1-es csapatot üzemeltető Just Racing Services Ltd. Bár az elmúlt hetekben-hónapokban több potenciális vevő is felbukkant a csapat körül, melyet Stephen Fitzpatrick az elmúlt két évben nagyrészt saját vagyonából működtetett, köztük Ron Dennist, illetve egy indonéz csoportot is szóba hoztak az istállóval, most úgy tűnik, hogy kútba esik az eladás.



A Manor irányítása az FRP Advisory nevű cég kezébe került: a kirendelt adminisztrátor, Geoff Rowley a Banburyben levő főhadiszálláson összehívta az istálló 212 alkalmazottját, akikkel közölte, nem fognak elbocsátások történni a Manornál – de egyúttal elismerte, lehetőségeik korlátozottak, hogy ott legyenek a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj rajtrácsán.

Rowley neve nem véletlenül csenghet ismerősen az olvasók számára: ő volt az istálló csődbiztosa 2014 végén is, amikor az akkor még Marussia néven ismert alakulat összeomlott. Abból a helyzetből a mostani tulajdonos, Fitzpatrick mentette ki a csapatot.

„A csapat jelentős előrelépést tett új tulajdonosai alatt 2015 kezdete óta, melynek tetőpontjaként egy konstruktőri bajnoki pontot is szereztek a megelőző F1-es szezonban” – foglalta össze a csapat helyzetét Geoff Rowley. „Pozíciójuk azonban nem változott abban a tekintetben, hogy egy F1-es csapat működéséhez jelentős folyamatos befektetés szükséges. Az elmúlt hónapokban a vezető menedzsment fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy új befektetőket hozzon a csapathoz, és így biztosítsa hosszú távú jövőjét, de sajnálatos módon nem jártak sikerrel a rendelkezésre álló időn belül. Ezért nem maradt választásuk, csak az, hogy csődvédelmet kértek a JRSL-re. Az adminisztrátorok jelenleg a csoport lehetőségeit mérlegelik.”

„A csapat részvétele most a csődvédelmi folyamat kimenetelétől függ, valamint az érdeklődő felekkel folytatott tárgyalásoktól, melyekre nagyon korlátozottak a lehetőségek” – mondta az eljárást vezető személy. Hozzátette, december végéig minden alkalmazott megkapta teljes fizetését, és bár azonnali elbocsátás nem várható, nem biztosított jövőjük sem. „A személyzet pozíciója attól függ, hogy sikerül-e új befektetőket találni a rendelkezésre álló, korlátozott időn belül.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: