DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Hamiltonnak tesztallergiája van?

Bár az orvostudomány mai állása szerint nem létezik ilyen betegség, egy német lap mégis különös összefüggést vél felfedezni abban, hogy Lewis Hamilton mindig éppen akkor szembesül valami fennakadással, amikor tesztelni kellene a Mercedest.

Vannak azok a világbajnokok, akik részben annak is köszönhetik a sikereiket, hogy a pályán kívül is hatalmas erőfeszítéseket tesznek, minden lehetőséget megragadva arra, hogy segítsék a csapatot jobbá tenni az autót. És vannak azok, akik nem érzik ennek szükségét, kifejezetten unják a monoton tesztköröket, és csak akkor szeretnek versenyautóba ülni, amikor annak tétje is van: a versenyhétvégéken.

Nem jelenthető ki, hogy Lewis Hamilton egyértelműen az egyik vagy másik csoportba tartozik, viszont a Bild szerint kezd egyre feltűnőbb lenni, hogy a britnek mostanában sűrűn közbejön valami, amikor tesztelni kellene a Mercedest, amit a lap viccesen „tesztallergiaként” emleget.

Dppi_00116012_350_1



Annak első jele, hogy ilyesmi felüthette a fejét Hamiltonnál, még a 2015-ös előszezoni tesztek során, ténylegesen egy betegség formájában mutatkozott, amikor a címvédő magas láz miatt volt kénytelen pár kör után kiszállni és kihagyni egy napot Barcelonában. Persze nincs ebben semmi rosszindulatú feltételezés, mindenkire törtek már rá betegségek a legrosszabb pillanatban.

De a brit idén kezdte el igazán mesteri szinten űzni a tesztek kihagyásának művészetét, hiszen az előszezon óta egyetlen lehetőséget sem használt ki, amikor versenyhétvégén kívül gyakorolhatott volna. A Spanyol Nagydíjat követően kétnapos tesztet tartottak a pályán, és noha úgy volt, hogy Hamilton is vezetni fog, végül visszamondta a részvételt, mivel éppen a Cannes-i Filmfesztiválon volt jelenése a L’Oreal meghívására, ő pedig a pálya helyett a vörös szőnyeget választotta.

A következő, silverstone-i kétnapos teszten a szabályok lehetetlenítették el Hamilton részvételét, mivel a négy évközi gyakorlási napból kettőt újonc versenyzőknek kell adniuk a csapatoknak, Barcelonában pedig Nico Rosberg mellé az utolsó pillanatban Pascal Wehrleint ültette a Mercedes a tervezett Esteban Ocon helyett - Wehrlein pedig akkor már tagja volt az idei mezőnynek, így tapasztalt pilótának számított.

Hamiltonnak a Pirelli gumitesztjein még lett volna lehetősége pályára lépnie, mert noha az első két Paul Ricard-i gyakorlási időszakot még Wehrleinnal teljesítette a Mercedes, a múlt héten Barcelonában már aktuális pilótáit állította csatasorba a csapat - egészen addig, amíg Hamilton be nem jelentette, hogy lábfájdalmai miatt nem képes autóba ülni, így feladatai ismét a Manor pilótájára hárultak.

A háromszoros bajnok tehát még nem kóstolhatott bele a 2017-es, szélesebb felületű gumiabroncsok viselkedésébe, és idén már csak egyszer lesz esélye a többségnél korábban megtenni ezt, mégpedig az Abu Dhabi Nagydíj után, amikor a Pirelli a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull közös részvételével egy utolsó felmérést tart a pályán.

Van olyan vélemény, amely szerint a következő szezonban érzékelhető előnyük lesz azoknak, akik részt vesznek ezeken a korai gumiteszteken, hiszen az abroncsok részben az ő észrevételeik alapján nyerik majd el végleges tulajdonságaikat. Persze majd csak jövőre derül ki, hogy ennek tényleg lesz-e hatása, vagy Hamiltont semmilyen hátrányba nem helyezi különös „tesztallergiája”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: