DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Lauda: Vettelnek nem megy a vezető szerep

Raikkönen sokszor gyorsabb nála, ami azt jelenti, hogy Vettel képtelen elvégezni a munkát, amit előtte Schumacher végzett a Ferrarinál, és tőle is elvárják – vélekedik az olaszok problémáit boncolgató Niki Lauda.

A Ferrari belengette a fehér zászlót: bajnoki címben reménykedtek idén, ehhez képest az utolsó harmadához közeledő szezonban futamot sem sikerült nyerniük. A Ferrari eredményeinek elmaradása azt is jelenti, hogy Sebastian Vettel eredményei is elmaradnak – habár árnyalja a képet, hogy Kimi Raikkönen vele ellentétben erősebb szezont teljesít a tavalyinál. A jelenséget kétféleképpen értelmezik: van, aki szerint a finn végre magára talált, mások, köztük Niki Lauda viszont úgy vélik, a német pilóta lett gyengébb.



„Sebastian reménysugárként sütött a Ferrarira, olyan megmentőként, mint Michael Schumacher volt. Az elején jól is működött az egész” – beszélt a tavaly három futamot is megnyerő Vettelről a rivális Mercedesnél vezető tisztséget betöltő Niki Lauda a Welt am Sonntag napilapnak. „Jelen pillanatban azonban Sebastian szenved ebben a szerepben. Nem tudom megmondani, pontosan mi lehet az oka, de Kimi Raikkönent gyakran gyorsabbnak látjuk nála.”

„Az én szememben ez azt is jelenti, hogy Sebastian gyengébb. Egyértelműen nem azt a feladatot végzi, amit elvár magától, és amire a Ferrari számít tőle. Ennek változnia kell. A Ferrarinak úgy van szüksége Vettelre, mint aki reményt ad és a sikerhez vezeti őket.”

A háromból két világbajnoki címet a Ferrarival szerző Lauda szerint csapatszinten is gondok vannak Maranellóban, méghozzá egyáltalán nem új keletűek: „Nekem úgy tűnik, a régi, jól ismert és alapvető Ferrari-probléma még mindig létezik. Az emberek a csapatban nagyon érzelmesek: ha jól megy nekik, hátradőlnek, ez pedig bomlasztja a tartós sikert. Ha pedig nem megy jól nekik, kíméletlen nyomás nehezedik rájuk kívülről és belülről is, kapkodni kezdenek, mindent gyorsan akarnak megoldani” – magyarázta az osztrák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: