DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Hivatalos: Button is kiszáll az év végén!

Ez a monzai hétvége már egész biztosan a nagy bejelentésekről fog emlékezetes maradni az utókor számára. Felipe Massát követően az időmérő után Jenson Button is tudatta a világgal, hogy a szezon végén szögre akasztja sisakját.

Dppi_00116014_027



Az Olasz Nagydíj időmérő edzését követően jelentette be a McLaren a hírt, amire már sokan vártak: 2017-ben Stoffel Vandoorne fogja vezetni a csapat egyik autóját Fernando Alonso mellett. Mindez azzal jár, hogy a közel 300 nagydíjrajttal a mezőny legtapasztaltabb pilótájának számító Buttonnak nem marad versenyzői ülés Wokingban. Korábban volt esély arra, hogy a brit a Williamshez igazol, ám most már biztos, hogy ez sem fog megtörténni: Button még két évig biztosan a McLarennél marad, hiszen alá is írtak egy új, "innovatív" szóval jellemzett szerződést, amelynek értelmében a 2009-es világbajnok "a csapat és az autó fejlesztésében" fog segédkezni.

A McLaren szavai szerint Button nem vonul vissza, csupán szabadságra megy az F1-ből, és azt is kilátásba helyezték, hogy adott esetben 2018-ban visszatérhet a pilótafülkébe.

Ron Dennis, a McLaren vezérigazgatója így kommentálta a bejelentést: "Mivel meghosszabbította velünk a szerződését 2017-re és 2018-ra, egy magas rangú, befolyásos és elkötelezett tagjává válik a csapatnak, aki továbbra is részt vesz majd az autó fejlesztésének folyamatában. Emellett készenlétben fog állni, és ha a körülmények úgy kívánják, versenyzésre is bevethető lesz."

Jenson Button 2000-ben kezdte meg F1-es karrierjét a Williamsnél, ahol egyetlen szezont töltött, mielőtt átigazolt volna a Benettonhoz. Ezt követte a BAR-Hondával való szövetség 2003-tól, amely istálló a brit folyamatos jelenléte alatt alakult át előbb gyári Hondává, majd a japánok hirtelen jött kivonulását követően Brawn GP-vé. Ez az utóbbi, Ross Brawn irányítása alatt álló alakulat hozta el a pilóta számára a valószerűtlen bajnoki győzelmet a 2009-es szezonban, amelyet követően a McLaren csapott le szolgálataira. 

A közleményből kiderül, hogy Button a nyár folyamán hozta meg végérvényesen a döntését a jövőbeli terveiről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: