DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Mekkora esély van egy Las Vegas-i versenyre?

Az F1-es pályatervezés kiváltságát élvező Hermann Tilke cége már dolgozik a projekt előkészületein – azonban több tényező van, amely végül meghiúsíthatja a nevadai nagydíjat.

Bernie Ecclestone – aki közismerten nagy híve az amerikai F1-es versenyeknek – a közelmúltban bedobta egy Las Vegasban rendezendő nagydíj lehetőségét. A kaszinóvárosban 1981-ben és 1982-ben már tartottak Formula-1-es futamot. A versenynaptár új pályáinak szinte kizárólagos tervezője, Hermann Tilke cége meg is kezdte a beruházás előtti felmérést, mely alapján úgy tűnik, több ok megakadályozhatja a nagydíj megvalósulását.

„Már most kidolgoztunk egy érdekes lehetséges pályavonalat, melyet szívesen megvalósítanánk. Las Vegas egészen biztosan újabb fénypontja lenne az F1-es naptárnak” – nyilatkozta a cégnél vezető szerepet betöltő Carsten Tilke, Hermann Tilke fia. „A nehézséget az okozza, hogy a projekt megmaradjon az adott területen belül, és legyen elég hely a bukótereknek. A paddockhoz és bokszutcához is terület kell, a városban pedig nagyon kevés a lehetőség. A paddock egy meghatározó tényező.”



Ráadásul az is kérdéses, Ecclestone meg tud-e állapodni a helyiekkel: „Feltételezzük, hogy Bernie és a Las Vegas-iak tárgyalásokat folytatnak. Nekünk várnunk kell addig, amíg a szerződéseket aláírják. Meglátjuk még, mi lesz belőle, de nagyon örülnénk, ha végül sor kerülne rá.”

Elárulta azt is, a Tilke-cég Kuvaitban is dolgozik egy pályán, benne egy kanyarral, amely a Nordschleife Carouseljét és Laguna Seca Dugóhúzóját fogja ötvözni. „Habár ez a pálya megfelel az előírásoknak, jelenleg nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben Formula-1-es versenyeket rendeznek ott” – nyugtatta meg Tilke azokat, akik egy újabb, tradíciókkal nem rendelkező ország érkezésétől tartanak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: