DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Ekkor dönt a Renault 2017-es pilótáiról

A 2017-es pilótakeringő két legkelendőbb ülése a Renault-nál van, a csapat gyenge idei szereplése ellenére. A csapatfőnök Frederic Vasseur elárulta mikor fognak dönteni a jövő évi párosról.

A Renault nem rejtette véka alá, hogy gyári színekben történő visszatérésük nem lesz sétagalopp, és annak rendje és módja szerint 12 futam alatt csak egyszer szereztek pontot - Kevin Magnussen hetedik helyével, Szocsiban. Annak ellenére, hogy az ügyvezető igazgató Cyril Abiteboul szerint még van esélye a jelenlegi Magnussen-Palmer párosnak arra, hogy jövőre is sárgában versenyezzen, több versenyzőt is szóba hoztak már az enstone-i alakulattal - többek között Sergio Perezt, Valtteri Bottast, Felipe Massát, és az eddigi tartalékpilótát, a Belga Nagydíjtól a Manornál versenyző Esteban Ocont.



Felmerül a kérdés, hogy miért ennyire vonzó a Renault? Nos, az biztos, hogy nem az idén megszerzett hat pont, sokkal inkább a gyári potenciál miatt, melyet máshol csak az „elérhetetlen” Mercedesnél és a Ferrarinál találhat meg a mezőny. Mindenesetre a csapatfőnök Frederic Vasseur sem írná le jelenlegi párosát. „Ez a helyzet nem könnyű számukra, mert győzelmekhez szoktak, és most nem tudnak odaérni” - idézte a franciát a Forma-1 hivatalos oldala. „Mindketten fejlődnek, és számításba kell venni, hogy Jo (Jolyon Palmer beceneve - a szerk.) újonc, Kevin pedig egy szezon teljesített eddig - két évvel ezelőtt. Jo nagyon sokat lépett előre, s bár megpördült Magyarországon, eddig remek munkát végzett. Kevin úgy szintén. Nagyon optimista a hozzáállásuk, ami sokat jelent a csapat számára.”

Ahogyan arról korábban már Abiteboul is értekezett, a Renault azt szeretné, hogy olyan pilótát találjanak, akire hosszú távon építhetik fel a csapatot. „Ha megnézzük, milyen sikersztorik voltak a múltban, mindig a pilóták játszották a kulcsszerepet: Schumacher a Ferrarinál, Vettel a Red Bullnál, Lewis a Mercedesnél és Alonso a Renault-nál. Egy pilóta nem csak a teljesítmény miatt fontos, hanem hogy képes legyen a csapat vezetésére. A jelenlegi állapot szerint, ha Enstone-t és Viry-t is egynek vesszük, körülbelül ezren vannak a csapatban, az embereknek pedig szüksége van egy érzelmi iránymutatásra - ez pedig a pilóta feladata! Olyan versenyzőre van szükség, aki szupermotivált, és képes arra, hogy ugyanígy motiváljon mindenkit.”

Amikor felvetették Vasseur-nek, hogy Magnussen vagy Palmer megfelel-e a követelményeknek, így válaszolt: „Fejlődnek! Tudjuk, hogy ott vagyunk a mezőnyben így a ’fejlődés’-szó nagybetűvel írandó nálunk. Most még túl korai bármilyen döntést meghozni - majd valamikor szeptember elején lesz erről szó” - tette hozzá a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: